Κούλογλου σε Ντράγκι: Πως θα επανορθώσετε την ζημιά στην Ελλάδα;

Την μελέτη της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία υπήρξαν «ολέθρια λανθασμένοι υπολογισμοί» στον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή που χρησιμοποιήθηκε στην ελληνική «διάσωση» επικαλείται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κούλογλου σε Ντράγκι: Πως θα επανορθώσετε την ζημιά στην Ελλάδα;

Ερώτηση προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ρωτώντας γιατί ενώ η ΕΚΤ γνώριζε από το 2014 για το λάθος στον πολλαπλασιαστή επέμεινε στην εφαρμογή του προγράμματος. Επίσης, ο ευρωβουλευτής ρωτά τον πρόεδρο της ΕΚΤ τι προτίθεται τώρα να κάνει για να επανορθώσει το λάθος.

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου:

«Είναι θετικό το γεγονός ότι η ΕΚΤ παραδέχεται ότι τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου ήταν λάθος.

Ομάδα οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταδεικνύει με πρόσφατη έρευνά τους -που δημοσιεύτηκε στο Ερευνητικό Δελτίο της ΕΚΤ με τίτλο «Μαθαίνοντας για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους»- πως η απαίτηση από τις πληγείσες από τη χρηματοπιστωτική κρίση χώρες της ΕΕ να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες για να λάβουν βοήθειας από την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) ήταν ένας «ολέθρια» λανθασμένος υπολογισμός.

Μάλιστα, η ΕΚΤ όπως και τα άλλα μέλη της τρόικα προειδοποιούσαν πως «η περαιτέρω καθυστέρηση στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πιθανό να υπονομεύσει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής στρατηγικής».

Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:

Εφόσον γνωρίζατε το λάθος στον πολλαπλασιαστή από το 2014, γιατί επιμείνατε στην εφαρμογή του προγράμματος;

Γιατί, εφόσον γνωρίζατε για το λάθος, δεν βοηθήθηκε η Ελλάδα με την εισαγωγή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από το οποίο είναι η μοναδική χώρα που εξαιρέθηκε;

Πως σκοπεύει να επανορθώσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στην Ελλάδα;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v