Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο των δήμων το σχέδιο Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ

Συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με την ΚΕΔΕ. Οι προβληματισμοί και οι δυσκολίες προσαρμογής του προτεινόμενου συστήματος. Η επιχειρηματολογία της Πειραιώς.

Στο μικροσκόπιο των δήμων το σχέδιο Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ

Η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους αποτέλεσε -και εξακολουθεί να αποτελεί- αντικείμενο συζήτησης, με τις γνώμες να διίστανται και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον τρόπο εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου. Σήμερα το πρωί, το θέμα θα συζητηθεί στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μέλη του οποίου στη συνέχεια θα περάσουν το κατώφλι της Πειραιώς για να συναντηθούν με τον πρόεδρο της ΝΔ.

«Είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση... Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο, θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, με το γαλάζιο σχέδιο πάντως να επανεξετάζεται στις λεπτομέρειές του, στη σκιά των αντιδράσεων, των δυσκολιών προσαρμογής και των πιθανών αδικιών από δήμο σε δήμο.

Χαρακτηριστική η χθεσινή απάντηση της εκπροσώπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη στο ερώτημα εάν θα μπορεί ο δήμαρχος να μειώσει ή να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ. Όπως είπε, είναι θέμα που θα καθοριστεί σε επόμενο στάδιο και ενώ ο χρόνος έναρξης του νέου συστήματος, όπως το προτείνει η ΝΔ, είναι το 2021, προκειμένου να υπάρχει και μία περίοδος προσαρμογής όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Ο εισπρακτικός μηχανισμός, σύμφωνα με τη γαλάζια πρόταση, είναι το κράτος (κατ' αρχάς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και όχι ο δήμος, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα διαχείρισης ενός ποσού και σταδιακά, εάν η ΚΕΔΕ συμφωνήσει. Η κατανομή, εξάλλου, προτείνεται να περιλαμβάνει στην πρώτη φάση έναν εξισορροπιστικό μηχανισμό, ούτως ώστε οι δήμοι να παίρνουν συνολικά το ίδιο ποσό που παίρνουν και τώρα, με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους αλλά και με την κρατική επιχορήγηση.

Μορφή αλληλεγγύης

Οι δήμοι, όπως υποστηρίζει η ΝΔ, «δεν θα χάσουν. Αντιθέτως, θα υπάρχει μία μορφή αλληλεγγύης από τους πλουσιότερους στους λιγότερο πλούσιους δήμους».

Σύμφωνα δε με την αξιωματική αντιπολίτευση, η εν λόγω πρόταση αποτελεί μια «μεγάλη θεσμική τομή που αλλάζει την αρχιτεκτονική του κράτους στη χώρα μας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών». Με τον τρόπο αυτό, λένε κομματικές πηγές, «ενισχύεται έμπρακτα η τοπική αυτοδιοίκηση, που σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, στη χώρα μας διαχειρίζεται αναλογικά μόνο το 1/3 των πόρων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πρόταση αυτή και τη σημερινή συνάντηση, θέλει να κάνει ένα νέο «άνοιγμα» προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον χρόνο για τις εκλογές σε Περιφέρειες και Δήμους να μετρά πλέον αντίστροφα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του και στην ερώτηση πώς βλέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιτελεί έναν ουσιαστικό ρόλο ανάπτυξης και είναι πάροχος σημαντικών υπηρεσιών προς τον πολίτη. Δυστυχώς, σήμερα είναι ευνουχισμένη. Οι πόροι της είναι μειωμένοι κατά ένα τρίτο συγκριτικά με τα δεδομένα της Ε.Ε. Η γραφειοκρατία έχει “γονατίσει” τους ΟΤΑ. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της “Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης” και να στήσουμε καλύτερα την περιφερειακή οργάνωση του κράτους», τόνισε και πρόσθεσε: «Έχουμε έτοιμο πλαίσιο για τον Καλλικράτη, με παρεμβάσεις που θα λύσουν ζητήματα διοικητικά και γραφειοκρατικά. Δεσμευόμαστε ότι θα μεταφέρουμε και οικονομικούς πόρους αλλά και αρμοδιότητες στους ΟΤΑ, για να ενισχύσουμε τον σημαντικό ρόλο τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v