Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρες στη Βουλή για το πρώτο οικονομικό μεταμνημονιακό νομοσχέδιο

Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από τις συντάξεις μέχρι τα ακίνητα που «περνάνε» στο Yπερταμείο. Ποιες είναι οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Κόντρες στη Βουλή για το πρώτο οικονομικό μεταμνημονιακό νομοσχέδιο

Το πρώτο “μεταμνημονιακό” οικονομικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει και ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις, ξεκίνησε να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. To νομοσχέδιο με τίτλο «Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2016/2258 και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνει ένα “πακέτο” ρυθμίσεων και αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή έδωσε έναυσμα και για πολιτικές κόντρες. Μάλιστα η αντιπαράθεση επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από τις συντάξεις μέχρι τα ακίνητα που «περνάνε» στο Yπερταμείο.

Αναφερόμενη στο θέμα με το Υπερταμείο η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επεσήμανε πως “δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης” και όλα τα ακίνητα θα επανελεγχθούν. Και πρόσθεσε : «Οι μόνες μεταβιβάσεις αρχαιολογικών χώρων είναι εκείνες που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στο ΤΑΙΠΕΔ».

Απευθυνόμενη προς την αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ είναι προς όφελος της ελίτ και για να υλοποιηθούν θα πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο: "Εξ ου και το άγχος των στελεχών σας που ρωτούσαν αν θα κοπούν οι συντάξεις" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα των συντάξεων αναφέρθηκε από τη Νέα Δημοκρατία ο Απόστολος Βεζυρόπουλος λέγοντας πως “αφού ψήφισαν την περικοπή έχουν καταλάβει ότι τους αναμένει η εκλογική συντριβή και δίνουν νέες μάχες εντός εισαγωγικών για να μην περικοπούν”. Επισημαίνοντας πως “δεν κόβει εισιτήρια αυτή η θλιβερή παράσταση”.

Την κατάργηση των ΦΕΚ με τα οποία παραχωρούνται στο Υπερταμείο 10.119 ακίνητα του δημοσίου ζητούν με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή Γιάννης Κουτσούκος και Βασίλης Κεγκέρογλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι η λίστα με την οποία μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα προέκυψε από μη επεξεργασμένα, μη επικαιροποιημένα και ανακριβή στοιχεία, με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνονται ακίνητα, όπως αρχαιολογικοί χώροι.

Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:

* Ανοίγει ο δρόμος για άμεσες επιστροφές φόρου έως 10.000 ευρώ σε εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

• Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι ανεξάρτητα από το που βρίσκεται η περιουσία αυτή. Η υφυπουργός επεσήμανε ότι για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση στους κληρονόμους τους.

* Χορηγείται η προσωπική διαφορά και στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ, της ΕΛΣΤΑΤ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι οποίοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1-11-2011.

• Προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο του 65% της πτητικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατ' αντιστοιχία με τη φορολογική μεταχείριση του πτητικού επιδόματος των ενόπλων δυνάμεων.

• Δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους με οφειλές από φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ),που προχωρούν στην πώληση κάποιου ακινήτου, να λαμβάνουν το προβλεπόμενο πιστοποιητικό από την Εφορία με παρακράτηση όχι μόνο του ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων για το συγκεκριμένο ακίνητο αλλά και του συνολικά οφειλόμενου ποσού ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ χωρίς να απαιτείται ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v