Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Εχουμε περιθώριο να μη μειωθούν συντάξεις-αφορολόγητο

Δεν έχουμε τελειώσει τη διαδικασία της συζήτησης για τα μέτρα και τα αντίμετρα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών. Κάλεσε την αντιπολίτευση «να μη βάζει όλα τα αβγά στο ίδιο καλάθι», ενώ έβαλε στο κάδρο και το αφορολόγητο. Δεν θα μεταβιβαστούν ακίνητα και μνημεία.

Τσακαλώτος: Εχουμε περιθώριο να μη μειωθούν συντάξεις-αφορολόγητο

Δεν έχει μεταβιβαστεί τίποτα από τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή, ενώ επανέλαβε τις προβλέψεις του νόμου που απαγορεύουν ρητά τη μεταβίβαση ακινήτων που συγκαταλέγονται σε μνημεία ή βρίσκονται σε αιγιαλούς, περιοχές Natura κ.τλ. «Ούτε νοσοκομεία, ούτε πλατείες, ούτε αρχαιολογικοί χώροι θα μεταβιβαστούν», δήλωσε.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις ο υπουργός Οικονομικών θύμισε ότι όταν ψηφίστηκε το μέτρο της μείωσης των συντάξεων η αντιπολίτευση έλεγε ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα που θα συνοδεύσουν τις περικοπές.

«Τώρα που φαίνεται ότι υπάρχουν αντίμετρα έχετε πάθει πανικό», δήλωσε. Αναφερόμενος στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη δήλωσή του ότι σε βάθος χρόνου η μη περικοπή των συντάξεων δεν θα επιβαρύνει το ασφαλιστικό σημείωσε ότι «περιμένω τις δικές σας αναλογιστικές μελέτες που δεν θα μιλούν για θνησιμότητα».

«Δεν είναι σωστό για το δημόσιο διάλογο μια παράταξη να κατηγορεί έναν υπουργό ότι θέλει να πεθάνουν άνθρωποι. Δεν έχω να διορθώσω κάτι από αυτά που είπα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε οι συνθήκες από το 2017, οπότε επιβλήθηκαν τα μέτρα, έχουν αλλάξει. Τότε το ΔΝΤ έλεγε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 2019 μόλις 1%. Τώρα λέει ότι θα φτάσουμε στο 3,5%. Είμαστε σε ένα διαφορετικό κόσμο και έχουμε περιθώρια να μην μειώσουμε τις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Δεν έχει τελειώσει τη διαδικασία της συζήτησης για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Μην βάζετε όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι, δεν θα σας βοηθήσει πολιτικά, συμπλήρωσε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτέθηκε στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι ψάχνει να βρει ένα νήμα που να την συνδέει με την σοσιαλδημοκρατία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Γιάννη Κουτσούκου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο οποίος απάντησε “εσείς ένας οικονομολόγος Μαρξιστής είχατε φιλοδοξία να παραδώσετε την περιουσία στον κύριο Le Pape;”

Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική και στα όσα είχε πει νωρίτερα από τη Νέα Δημοκρατία ο Δημήτρης Σταμάτης σχολιάζοντας πως.... “ο βουλευτής τρώει τρία- τέσσερα κόμματα και μετά το πρωινό του”. Για να απαντήσει στη συνέχεια ο γαλάζιος βουλευτής πως “εμάς δεν μας απασχολούν τα άλλα κόμματα, μας απασχολεί η κοινωνία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v