Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επεσαν οι υπογραφές στις συμβάσεις παραχώρησης με Total-Exxon Mobil-ΕΛΠΕ

Παραχωρούνται τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία ΤΟΤΑL-Exxon Mobil – ΕΛΠΕ και του οικοπέδου 10 στα ΕΛΠΕ.

Επεσαν οι υπογραφές στις συμβάσεις παραχώρησης με Total-Exxon Mobil-ΕΛΠΕ

Την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα περάσει στο χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εξέφρασε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, μετά τη μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία ΤΟΤΑL-Exxon Mobil – ΕΛΠΕ και του οικοπέδου 10 στα ΕΛΠΕ.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας καθώς, όπως είπε, μετά το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, έρχεται να προστεθεί και η Ελλάδα στις πηγές προμήθειας ενεργειακών πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Σήμερα μονογράφουμε σημαντικές συμφωνίες με τις εταιρείες ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ», δήλωσε ο Υπουργός σε εκπροσώπους του Τύπου που ήταν παρόντες. «Υπενθυμίζω ότι η διαδικασία για την Κρήτη ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, όταν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τις εταιρείες. Ακολούθησε ο διεθνής διαγωνισμός, κατοχυρώθηκε στις συγκεκριμένες εταιρείες και στη συνέχεια κάναμε τις διαπραγματεύσεις για το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Ταυτόχρονα, μονογράφουμε και τη συμφωνία για τον Κυπαρισσιακό», υπογράμμισε.

«Ουσιαστικά, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος συμφωνιών, όλων των πεδίων υδρογονανθράκων για τα οποία είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον σε προηγούμενους διαγωνισμούς και στο διαγωνισμό που κάναμε πέρυσι. Συνεπώς, ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για την έρευνα και τελικά την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, που τοποθετεί τη χώρα στο χάρτη των χωρών που φιλοδοξούν να παράγουν τα επόμενα χρόνια».
Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται η συμφωνία και για το υπεράκτιο μπλοκ του Ιονίου, σημείωσε ο Υπουργός και στη συνέχεια προχωρά η σταδιακή επαναπροκήρυξη κι άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών: «Στους διαγωνισμούς που είχαν γίνει το 2014 είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για ένα μέρος των οικοπέδων, τα περισσότερα έμεινα αδιάθετα», επισήμανε. «Αυτά τα οικόπεδα επανεξετάζονται τώρα προκείμενου να γίνουν διαφορετικού τύπου προκηρύξεις, (πιθανή ενοποίηση κάποιων οικοπέδων, νεότερα τεχνικά στοιχεία), προκειμένου να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα ούτως ώστε όταν και εφόσον προκηρυχτούν να υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον και να είναι βιώσιμα τα πεδία αυτά».

Τέλος, ο κ. Σταθάκης, αναφερόμενος στο θέμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EASTMED, προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v