Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χουλιαράκης: Μείωση επιτοκίων δανεισμού μόλις υποχωρήσουν οι ιταλικές αναταράξεις

Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίζεται βήμα βήμα, ενώ το κόστος δανεισμού από το 11% υποχώρησε στο 4%, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Πώς σχολίασε τα γενέθλια της ΝΔ.

Χουλιαράκης: Μείωση επιτοκίων δανεισμού μόλις υποχωρήσουν οι ιταλικές αναταράξεις

Περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού μόλις υποχωρήσουν οι αναταράξεις από την Ιταλία και τις αναδυόμενες οικονομίες «βλέπει» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Μιλώντας στη Βουλή επεσήμανε πως «δεν χρειάστηκε τέταρτο πρόγραμμα γιατί τα δημοσιονομικά μπήκαν σε βιώσιμη τροχιά». Συνέχισε λέγοντας πως η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίζεται βήμα βήμα, προσθέτοντας πως «το κόστος δανεισμού από το 11% υποχώρησε στο 4%, παραμένει υψηλό αλλά είναι χαμηλότερο από αυτό που υπήρχε».

Όσον αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο Γ. Χουλιαράκης σημείωσε πως «είναι το πρώτο που αποτυπώνει την αλλαγή στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που επεκτείνει χωρίς να περιστέλλει».

Όπως τόνισε “η δομή του προσχεδίου διαφέρει από τα προηγούμενα” και εξήγησε πως : έχει σενάριο βάσης με το τι προβλέπεται, έχει πίνακα με το τι προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση και έχει τη δημοσιονομική πολιτική. Το προσχέδιο για πρώτη φορά θα πρέπει να κατατεθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, ώστε να συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως συμβαίνει και με τα άλλα κράτη.

“Το ότι τελείωσε το πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να κάνει ότι θέλει. Υπάρχουν προνόμια και υποχρεώσεις για όλα τα κράτη” επεσήμανε ο Γ. Χουλιαράκης, απαντώντας στην αντιπολίτευση.

Μάλιστα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε και τα “γενέθλια” της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας πως “οι επέτειοι είναι πάντα καλή ευκαιρία για αναστοχασμό” και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να σκεφθεί γιατί δεν έχει σήμερα καμία σχέση με την παράταξη των Παπαληγούρα, Τσάτσου και Κανελλόπουλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v