Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νοέμβριο στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εισφορές

Τις διατάξεις που θα οδηγούν σε μείωση εισφορών για περίπου 250.000 επαγγελματίες αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας. Τι θα περιλαμβάνουν, ποιοι θα έχουν σημαντικά οφέλη από τις μειώσεις. Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δικηγόρων από την Αχτσιόγλου.

Νοέμβριο στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εισφορές

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα περιέχει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους μη μισθωτούς, όπως δήλωσε στους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Το σχέδιο νόμου θα αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων μεταξύ των οποίων και οι άμισθοι δικηγόροι καθώς και των αγροτών και θα προβλέπει από 1η Ιανουαρίου 2019 μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης, από 20% σε 13,33%.

Παράλληλα, θα περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης θα διατηρούνται στο 6,95%. Αντίστοιχα, θα διατηρούνται και οι προβλεπόμενες εκπτώσεις για τους επιστήμονες. Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ θα διαμορφωθούν σε πάγια ποσά, ήτοι 64,5 ευρώ μηνιαίως για τους δικηγόρους Αθηνών, που επιβαρύνονται με εισφορές εφάπαξ και 41 ευρώ μηνιαίως για τους δικηγόρους των λοιπών δικηγορικών συλλόγων που δεν επιβαρύνονται με εισφορές εφάπαξ.

Η μείωση των εισφορών επικούρισης και εφάπαξ θα ισχύσει αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2017 και οι πληρωμές των αναδρομικών θα πραγματοποιηθούν σε 36 δόσεις. Σύμφωνα δε, με την κ. Αχτσιόγλου, το ασφαλιστικό καθεστώς των έμμισθων δικηγόρων θα παραμείνει ως έχει.

Να σημειωθεί ότι, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει συναντηθεί το προηγούμενο διάστημα και το προεδρείο της ΕΣΕΕ, παρουσιάζοντας μάλιστα προτάσεις που θα μειώσουν περαιτέρω την επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών από το κόστος της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ πρότεινε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με δεδομένο μάλιστα, ότι από τον νέο χρόνο αυτές θα υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 100% του αθροίσματος κερδών και ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενου έτους. Περαιτέρω, έθεσε όπως έκανε κατά τη συνεδρίαση του Γενικού του Συμβουλίου και ο ΣΕΒ, παρουσία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, το θέμα της μείωσης των εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης συνολικά κατά 1% (από 0,5% για εργοδότες και εργαζόμενους) από 1/1/2019 καταργώντας την σχετική πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου.

Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία για τις προωθούμενες αλλαγές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, βάσει των εξαγγελιών της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει το συμπέρασμα πως ευνοημένοι είναι εκείνοι οι μη μισθωτοί με ετήσια μεικτά εισοδήματα (καθαρά κέρδη + εισφορές) μεταξύ 7.033 - 9.346 ευρώ. Και αυτό γιατί ενώ με το καθεστώς που θα ίσχυε το 2019, οι εισφορές θα αντιστοιχούσαν στο 26,95% του εισοδήματος, με το νέο από 1/1/2019 καθεστώς θα πληρώνουν την κατώτατη ετήσια εισφορά των 1.895,4 ευρώ (ή μηνιαία 157,9 ευρώ).

Με το νέο καθεστώς για μεικτά εισοδήματα (καθ. κέρδη + εισφορές) άνω των 9.346 ευρώ και μέχρι τις 71.000 ευρώ, η πραγματική μεσοσταθμική μείωση των εισφορών για μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα κυμαίνεται μεταξύ 22% - 24,3%.

Τέλος, για μεικτά κέρδη μεταξύ 70.331 - 93.462 ευρώ η εισφορά θα είναι 20,28%, ενώ πριν θα επιβάλλονταν η ανώτατη ετήσια εισφορά των 18.953,4 ευρώ. Συνεπώς, για τα εισοδήματα άνω των 71.000 ευρώ, θα επιβαρύνεται πιο πολύ όποιος κερδίζει περισσότερα.

Το προεδρείο της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό καθώς και τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης Ευστάθιο Κουτσοχήνα και Πατρών Γεώργιο Σταματογιάννη έθεσε στην υπουργό μια σειρά από σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Μεταξύ αυτών, ήταν για παράδειγμα και το θέμα της εκκαθάρισης των εισφορών του 2017, για τους έμμισθους δικηγόρους και όσους εργάζονται με Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών, με την κ. Αχτσιόγλου να δεσμεύεται ότι η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου.

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας δήλωσε στους εκπροσώπους των δικηγόρων ότι έχει προωθηθεί ήδη προς το υπουργείο Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση για τον χαρακτηρισμό των «αμοιβών» των δικηγόρων που συμμετέχουν στις εκλογές σωματείων ως «αποζημίωσης», ενώ δεσμεύθηκε ότι αναζητούνται λύσεις ώστε οι εξωτερικοί δικηγόροι του ΕΦΚΑ να μην υπόκεινται σε πλήρη συμψηφισμό των αμοιβών τους, όταν έχουν οφειλές.

Τέλος, για το θέμα του «βοηθήματος ανεργίας» δικηγόρων – ελευθέρων επαγγελματιών υπήρξε πρόθεση να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v