Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίχαλος: Οι επιχειρήσεις θα οδηγήσουν την οικονομία στην επόμενη ημέρα

Η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα στήριξης, σε συνδυασμό με τα μέτρα για το χρέος, συνιστά – ουσιαστικά και συμβολικά – ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα, τόνισε ο Κ. Μίχαλος. Ο ρόλος των επιχειρήσεων.

Μίχαλος: Οι επιχειρήσεις θα οδηγήσουν την οικονομία στην επόμενη ημέρα

«Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Γαλλία έχει στηρίξει συστηματικά την Ελλάδα σε κάθε σημαντική σύνοδο των ευρωπαϊκών οργάνων. Έχει σταθεί σύμμαχος, συμπαραστάτης και αρωγός στην προσπάθεια της χώρας μας να βρει ξανά το δρόμο της και να ανακτήσει τη θέση της, ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης», τονίζει ο Κ. Μίχαλος σε χαιρετισμό στη συνάντηση με τη γαλλική ένωση επιχειρήσεων Prisme.

Oπως τονίζει «η υποστήριξη αυτή θεωρώ ότι πηγάζει κυρίως από ένα κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών, ως προς το ρόλο και το σκοπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πηγάζει από την κοινή πίστη σε μια Ευρώπη που προωθεί την ανάπτυξη, την απασχόληση, την ασφάλεια, αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Σήμερα, η Ελλάδα επιχειρεί να γυρίσει σελίδα και να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση. Το 2017 σηματοδότησε την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης και αβεβαιότητας. Το 2018 αποτελεί επίσης έτος – κλειδί. Η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα στήριξης, σε συνδυασμό με τα μέτρα για το χρέος, συνιστά – ουσιαστικά και συμβολικά – ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα.

Με την ολοκλήρωση των τριών διαδοχικών προγραμμάτων, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δημοσιονομική εξισορρόπηση, δεν παράγει πλέον δημοσιονομικά ελλείματα, και μπορεί να εξυπηρετεί τουλάχιστον σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% σε ετήσια βάση, επιτυγχάνοντας την καλύτερη επίδοση οικονομικής μεγέθυνσης πρώτου εξαμήνου από το 2007. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, η ανάπτυξη θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2,1% για το σύνολο του 2018 και στο 2,5% το 2019.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος καταγράφει σταθερή άνοδο, ενώ θετική πορεία ακολουθούν επίσης ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης και οι Δείκτες Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, στο Λιανικό Εμπόριο και στις Υπηρεσίες.

Οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 13,2% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και 7,1% του ΑΕΠ, χωρίς τα πετρελαιοειδή. Η ανοδική πορεία συνεχίζεται δυναμικά και το 2018, με τις εξαγωγές να καταγράφουν διψήφια ποσοστά αύξησης την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου. Οι προβλέψεις παραμένουν εξαιρετικά αισιόδοξες για το σύνολο του έτους, αλλά και για το 2019.

Οι προοπτικές για περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζονται από μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, κ.ά.

Η προσπάθεια που αρχίζει τώρα, σαφώς δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια, προκειμένου το χρέος της χώρας να καταστεί και μακροπρόθεσμα βιώσιμο και να καλυφθούν οι απώλειες της κρίσης.

Η Ελλάδα καλείται να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις, κυρίως από το εξωτερικό. Καλείται να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αξιοποιήσει – από κοινού με αξιόπιστους οικονομικούς εταίρους – τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη γεωγραφική θέση, το κλίμα, τη φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά, τις ικανότητες και το ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού της.

Και σε αυτή την προσπάθεια, η Γαλλία και οι γαλλικές επιχειρήσεις, δίνουν – έμπρακτα και ουσιαστικά – το παρών.

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στηρίζεται ήδη σε ισχυρές βάσεις. Η Γαλλία είναι ήδη από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας. Με το συνολικό διμερές εμπόριο να φθάνει σε αξία τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με τις γαλλικές επενδύσεις να ξεπερνούν σε αξία τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με περισσότερες από 100 γαλλικές επιχειρήσεις, οι οποίες – στη συντριπτική τους πλειοψηφία – παρέμειναν πιστές στη χώρα μας, στη διάρκεια της κρίσης. Έμειναν εδώ, συνέχισαν να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία, συνέχισαν να στηρίζουν την απασχόληση προσφέροντας εισόδημα σε 30.000 εργαζόμενους. Συνέχισαν, με τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία τους, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κρίσιμων τομέων, όπως οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες κ.ά.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τη συνοδεία περισσότερων από 40 σημαντικών επιχειρηματιών, άνοιξε το δρόμο για την περαιτέρω διεύρυνση και ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.

Ευκαιρίες υπάρχουν σε μια σειρά από τομείς: στην ενέργεια, στη γεωργία και τα τρόφιμα, στις μεταφορές και στα logistics, στο περιβάλλον και στον τουρισμό.

Ειδικότερα για τον κλάδο του real estate
-Για τον κλάδο της ασφάλειας τροφίμων
-Για τον κλάδο της υγείας
-Για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών .

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, έχοντας δώσει μια μεγάλη και δύσκολη μάχη απέναντι στην κρίση, είναι αυτές που θα αναλάβουν να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στην επόμενη ημέρα» υπογράμμισε ο Κ. Μίχαλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v