Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: «Πρώτα χαμόγελα» στον κλάδο της μεταλλουργίας

Πώς αξιολογούνται τα εξαμηνιαία αποτελέσματα και οι προοπτικές των εισηγμένων εταιρειών του ευρύτερου μεταλλουργικού κλάδου. Θετικά σημάδια από τις αγορές του εξωτερικού, «κλειδί» για την εγχώρια ζήτηση η τόνωση των επενδύσεων. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: «Πρώτα χαμόγελα» στον κλάδο της μεταλλουργίας

Βελτίωση, σε γενικές γραμμές, σημείωσαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο οι επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών του ευρύτερου μεταλλουργικού κλάδου, εκμεταλλευόμενες την περιορισμένη τόνωση της εγχώριας ζήτησης και τη συνεχιζόμενη άνοδο στις διεθνείς αγορές.

Η διαφαινόμενη καλή πορεία των ξένων αγορών, σε συνδυασμό με τις ελπίδες για κάποια περαιτέρω τόνωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, δημιουργούν προσδοκίες σε παράγοντες του κλάδου για αρκετά καλύτερες επιδόσεις κατά τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, ο κλάδος αναμένεται να επηρεαστεί ανοδικά σε περίπτωση που ξεκινήσουν να υλοποιούνται τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που φαίνεται να δρομολογούνται, με κλασική περίπτωση αυτή του Ελληνικού. Ωστόσο όλοι περιμένουν να διαπιστώσουν το αν η… θεωρία θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά της εταιρείας Μπήτρος το καλοκαίρι, όπου μιλούσε για -υπό προϋποθέσεις- φως στο βάθος του τούνελ σε ό,τι αφορά τη ζήτηση στον χαλυβουργικό κλάδο, «από τη σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης το 2017 (οι ιδιωτικές επενδύσεις αντιστάθμισαν τις απώλειες από την απουσία των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων και από τα περιορισμένα δημόσια έργα) και τις προοπτικές ανόδου που διαγράφονται μεσομακροπρόθεσμα». 

Ειδικότερα, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διαφαινόμενη αφύπνιση των επενδύσεων σε κατοικίες (Golden Visa, Airbnb), αλλά και στην «αναμονή της έναρξης των μεγάλων ιδιωτικών έργων, των έργων παραχώρησης και των αμιγώς δημόσιων, όπως το Ελληνικό, η γραμμή 4 του Μετρό, το Καστέλι, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, το εμπορευματικό κέντρο Θριασίου, η αναβάθμιση των λιμανιών Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, η συνέχιση των έργων αναβάθμισης του ΟΛΠ, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, η ολοκλήρωση του Ε65, η υποθαλάσσια σύνδεση της Σαλαμίνας, τα νέα super malls και outlets και τα νέα έργα ΑΠΕ».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων εταιρειών του ευρύτερου κλάδου αυξήθηκε αθροιστικά κατά 11,7%, το EBITDA υποχώρησε κατά 4% και τα καθαρά κέρδη σημείωσαν άνοδο 19,7%. Βέβαια, η σύγκριση των αριθμών από έτος σε έτος θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς οι πωλήσεις και τα κέρδη επηρεάζονται και από την πορεία που σημειώνουν κάθε φορά οι διεθνείς τιμές των μετάλλων.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, θα μπορούσαμε να πούμε:

• Ιδιαίτερα καλές οι επιδόσεις της Μυτιληναίος, ο οποίος εκμεταλλεύεται όχι μόνο τις υψηλές τιμές του αλουμινίου αλλά και τις κινήσεις επενδύσεων και μείωσης κόστους που υλοποιεί διαχρονικά.

• Ο όμιλος Viohalco επιβεβαίωσε την περυσινή επιστροφή του στην κερδοφορία, έχοντας το πλεονέκτημα της μεγάλης στροφής που έχει κάνει προς την παραγωγή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Όλα δείχνουν πως η ανοδική τροχιά της τελευταίας διετίας θα συνεχιστεί (μικρές και ελεγχόμενες όπως φαίνεται οι τυχόν επιπτώσεις από την πολιτική δασμών των ΗΠΑ). Χαρακτηριστικό είναι το ότι σε κέρδη γύρισε ακόμη και η δραστηριότητα της ΣΙΔΕΝΟΡ (χάλυβας).

• Η Cenergy έκλεισε το εξάμηνο με ζημίες, αλλά διαθέτοντας στο τέλος Σεπτεμβρίου πολύ υψηλότερο υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων σε σύγκριση με την αρχή του έτους.

• Συνεχίστηκαν τα πολύ καλά αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, όπου οι υλοποιούμενες επενδύσεις θα αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου.

• Στον πολύπαθο κλάδο της εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα, παρατηρήθηκε μεν μια τόνωση της εγχώριας ζήτησης, ωστόσο λόγω της τιμής του μετάλλου συρρικνώθηκαν τα μικτά περιθώρια κέρδους. Ζημιογόνα τα αποτελέσματα και των τεσσάρων εισηγμένων εταιρειών Έλαστρον, Αφοί Κορδέλλου, ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος (συνεχίζονται οι συζητήσεις των δύο τελευταίων για σύμπραξη δυνάμεων).

• Στον χώρο της διέλασης αλουμινίου, οι εισηγμένες εταιρείες εκμεταλλεύονται ολοένα και περισσότερο τις εκτός Ελλάδας δραστηριότητές τους. Αύξηση εξαγωγών και υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης επανέφεραν στην κερδοφορία την ΑΛΟΥΜΥΛ, ενώ η ζημία της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ οφείλεται στην κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα (η θυγατρική EXALCO φέτος αύξησε την κερδοφορία της).

• Η MEVACO, που δραστηριοποιείται στον χώρο των μεταλλικών κατασκευών, είχε ένα ζημιογόνο πρώτο εξάμηνο, ωστόσο φαίνεται πως στη συνέχεια έχει ανεβάσει ως ένα βαθμό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών της.

• Η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας δραστηριοποιείται στον χώρο του υδραυλικού εξοπλισμού, με προϊόντα που επηρεάζονται από την τιμή του χάλυβα. Η εισηγμένη εταιρεία προσδοκά την αύξηση της εγχώριας ζήτησης μέσα από την υλοποίηση επενδύσεων στην οικονομία.

• Σε ό,τι αφορά τη Σωληνουργία Τζιρακιάν, η διοίκησή της αναφέρει ότι «κατά το πρώτο εξάμηνο, τόσο ο όγκος του πωληθέντος τονάζ , όσο και ο τζίρος, κινούνται στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για σταθεροποίηση της ζήτησης. Ωστόσο, η υποχώρηση των επενδύσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η αναβολή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η μετάθεση της έναρξης των προγραμματισμένων μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για το επόμενο έτος επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση για χαλυβουργικά προϊόντα. Κατά συνέπεια, η βελτίωση των λοιπών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συντηρήσει τη ζήτηση στα υφιστάμενα επίπεδα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v