Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκιζί: Να επιστρέψει η Γερμανία το κατοχικό δάνειο

Δεν είναι νομικά εφικτή η διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, όμως η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει οτι πρέπει να επιστρέψει το αναγκαστικό δάνειο των ναζί, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Να λήξει επιτέλους η πολιτική της αυστηρής λιτότητας.

Γκιζί: Να επιστρέψει η Γερμανία το κατοχικό δάνειο

«Tώρα που τελείωσε η εποχή των μνημονίων (οι ελληνογερμανικές σχέσεις) μπορούν να βελτιωθούν αισθητά. Πρέπει όμως να ειπωθεί ξεκάθαρα στη Γερμανία ότι ενθυλακώσαμε πάνω από 2 δισ. ευρώ από τους τόκους που πληρώνει (η Ελλάδα για τα δάνεια) και πρέπει να της επιστραφούν», η δε «πολιτική της αυστηρής λιτότητας πρέπει επιτέλους να λήξει», λέει ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ελληνογερμανικής Ομάδας Φιλίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, λέει πως δεν είναι νομικά εφικτές, αλλά τονίζει η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι πρέπει να επιστρέψει το αναγκαστικό δάνειο των ναζί, «διότι ακόμα και η ναζιστική Γερμανία είχε ξεκινήσει την επιστροφή των χρημάτων. Για το ύψος των τόκων θα πρέπει να γίνουν σχετικές διαπραγματεύσεις».

Στο ερώτημα εάν η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα, θα βοηθήσει να τεθούν αυτά τα θέματα, ο κ. Γκίζι, που ήταν μέλος της αντιπροσωπείας η οποία τον συνόδευε, απαντά ότι το ελπίζει φυσικά, αλλά ελπίζει επίσης πως «ιδίως ένα άλλο θέμα θα προχωρήσει: Θα πρέπει η Γερμανία επιτέλους να συμφωνήσει να μην περικοπούν και άλλο οι συντάξεις. Πιστεύω ότι ο κ. Σταϊνμάιερ έχει πεισθεί αλλά πρέπει να πείσει και τη γερμανική κυβέρνηση».

Τέλος, ο κ. Γκίζι λέει πως πιστεύει μεν «ότι η Xριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) θα έχει πτώση» στις αυριανές εκλογές στη Βαυαρία, αλλά στο ερώτημα εάν αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ, απαντά: «Όχι, θα επιρρίψει όλες τις ευθύνες στο CSU, εξάλλου δεν είναι ο άνθρωπος που παραιτείται εύκολα...».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v