Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χουλιαράκης: Δημοσιονομικός χώρος 1 δισ. ευρώ το 2019

«Για πρώτη φορά έχουμε έναν επεκτατικό προϋπολογισμό», που ωστόσο «δεν διασπαθίζει το πολιτικό κεφάλαιο αξιοπιστίας», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ. Εκτίμησε ότι έως το 2022 τα περιθώρια για ελαφρύνσεις θα φτάσουν το 2% του ΑΕΠ.

Χουλιαράκης: Δημοσιονομικός χώρος 1 δισ. ευρώ το 2019

Στο 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ -δηλαδή σχεδόν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ- θα φτάσει το 2019 ο «δημοσιονομικός χώρος», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, σημείωσε πως μέχρι το 2022 ο «χώρος» αυτός θα είναι 2% του ΑΕΠ.

Η «μορφή» του προσχεδίου του προϋπολογισμού -και το κατά πόσο υπάρχουν ένα ή δύο σενάρια- πυροδότησε διαφωνίες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επανήλθε στο θέμα επισημαίνοντας πως «ο προϋπολογισμός έχει ένα σενάριο για το τι θα κάνει η κυβέρνηση το 2019».

Λίγο νωρίτερα ωστόσο ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης είχε σημειώσει πως «η διαπίστωση ότι υπάρχουν δύο σενάρια δεν είναι αρνητική. Δεν είναι κριτική. Και τα μεσοπρόθεσμα έχουν δύο σενάρια, μη δημιουργηθεί λάθος εντύπωση». Επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «και στα δύο σενάρια το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι εντός στόχων, και αυτό είναι σημαντικό». Μάλιστα σημείωσε πως «με την όποια άποψη εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού μπορεί ελεύθερα να διαφωνήσει κάποιος», ωστόσο «άλλο πράγμα είναι όμως ότι το γραφείο κάνει λάθος, χωρίς τεκμηρίωση».

Να σημειωθεί πως χθες, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Γιώργος Χουλιαράκης είχε χαρακτηρίσει «λάθος» όσα λέγονται για δύο σενάρια. Και είχε μιλήσει για δύο πυλώνες: O πρώτος πυλώνας αποτελεί το σενάριο βάσης, που περιλαμβάνει τα κύρια δημοσιονομικά μεγέθη όπως θα διαμορφώνονταν αν δεν υπήρχε καμία δημοσιονομική παρέμβαση. O δεύτερος πυλώνας είναι η περιγραφή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που σκοπεύει να ενσωματώσει η κυβέρνηση στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού.

Στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως «ο δημοσιονομικός χώρος μέχρι το 2022 είναι της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Δεν είναι μεγάλος, αλλά είναι σημαντικός για μια χώρα που βγαίνει από βαθιά κρίση».

Συνέχισε επισημαίνοντας πως «για πρώτη φορά έχουμε έναν επεκτατικό προϋπολογισμό», που ωστόσο «δεν διασπαθίζει το πολιτικό κεφάλαιο αξιοπιστίας». Μίλησε για «μία περίοδο λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης. Μέχρι το 2022, η επέκταση αυτή κατανέμει ισόρροπα την υπεραπόδοση ανάμεσα σε φορολοελαφρύνσεις και σε στοχευμένες δαπάνες (για καταπολέμηση ανεργίας, παιδικής φτώχειας κ.α.)».

Εξαπολύοντας «βέλη» προς τη Νέα Δημοκρατία, ο Γ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ είναι εκτός πραγματικότητας. Όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση περιέγραψε μια δέσμη μέτρων που ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια και έθεσε το ερώτημα πού θα βρει τους πόρους.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εστιάζοντας στο ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια.

Για «μία χώρα αποκλεισμένη από τις αγορές» μίλησε από τη Νέα Δημοκρατία ο Νότης Μηταράκης. Συνέχισε λέγοντας: «Είστε πολιτικοί κερδοσκόποι, που ανακοινώνετε μέτρα όπως σας συμφέρει. Πριν από έξι μήνες μιλάγατε για τα αντίμετρα και τώρα για τις συντάξεις».

«Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι η απόδειξη ότι η περιβόητη έξοδος είναι φενάκη», σημείωσε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Κώστας Σκανδαλίδης. Και έκανε λόγο για έναν «προεκλογικό προϋπολογισμό» και σημείωσε πως «δείχνει την αδυναμία σας να δώσετε απαντήσεις στο καίριο πρόβλημα της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v