Βούτσης: Εξι φορές ενημερώθηκε η Βουλή για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ

Τη διαδικασία που ακολουθείται όσον αφορά στην ενημέρωση της Βουλής για τις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών περιέγραψε ο Νίκος Βούτσης. Τι είπε για την παραίτηση Κοτζιά και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Βούτσης: Εξι φορές ενημερώθηκε η Βουλή για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ

Έξι φορές τον τελευταίο χρόνο η Βουλη έχει ενημερωθεί για απόρρητες δαπάνες του ΥΠ.ΕΞ άνω των 25.000 ευρώ ενώ εκκρεμεί ένα ακόμα αίτημα για σχετική συζήτηση. Να σημειωθεί πως -με αφορμή και τα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες- ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημείωσε πως «δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απόρρητων δαπανών σε άλλον τομέα της κυβερνητικής πολιτικής».

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε και στη διαδικασία που ακολουθείται. Ειδικότερα: «Απεσταλμένος διπλωματικός υπάλληλος πηγαίνει στη Βουλή σφραγισμένο φάκελο με τα στοιχεία, δηλαδή από ποιες Διευθύνσεις και για ποιους σκοπούς κατά περιγραφή υπάρχουν απόρρητες δαπάνες. Το κείμενο αυτό δίνεται στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος στη συνέχεια το αναγιγνώσκει στους αντιπροέδρους, κρατούν σημειώσεις και επί των σκοπών και επί των κονδυλίων και την υποχρέωση να ενημερώσουν τον αρχηγό του κόμματός τους και εκεί τελειώνει αυτή η διαδικασία».

«Αφού όλοι πιστοποιούν ότι έχουν λάβει γνώση αυτής της διαδικασίας, το ίδιο έγγραφο κλείνεται σε φάκελο, το παίρνει ο υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών και το επιστρέφει στην υπηρεσία του. Δεν κρατούνται ούτε πρακτικά ούτε αντίγραφα. Σας επαναλαμβάνω όμως ότι όλοι οι αντιπρόεδροι, όπως και εγώ, μπορούμε να κρατήσουμε σημειώσεις για τα πάντα και να ενημερώσουμε τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων», σημείωσε χαρακτηριστικά

Σε ερώτηση για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Εχει προκαλέσει μια ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι να προχωρήσει και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, η συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον βέβαια εξαντληθεί ο οδικός χάρτης από τη γείτονα χώρα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει. Η χθεσινή εξέλιξη δεν ήταν μια καλή εξέλιξη.

Όμως διευκρινίστηκε σε όλους τους τόνους, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στη μεγάλη αυτή επιλογή και με μεγάλη συνέπεια θα την υπηρετήσει, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών».

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση έχει όλα τα εκ του Συντάγματος προβλεπόμενα για να ολοκληρώσει το έργο της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v