Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μάχη» Σπίρτζη - Μανιάτη στη Βουλή για το Θριάσιο

Για «κραυγαλέο οικονομικό σκάνδαλο» έκανε λόγο ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, ζητώντας απαντήσεις ή παραίτηση του Χ. Σπίρτζη. «Εχει μεγάλο πόνο μαζί μου» είπε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «σπέκουλα».

«Μάχη» Σπίρτζη - Μανιάτη στη Βουλή για το Θριάσιο

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή -που είχε και προσωπικούς χαρακτηρισμούς- μεταξύ του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής. Αιτία η σύμβαση για την παραχώρηση του Θριάσιου Πεδίου, που συζητείται στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο να εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Για «σκόπιμη δημιουργία σύγχυσης» και για «σπέκουλα» έκανε λόγο ο υπουργός, εξαπολύοντας βέλη προς το Κίνημα Αλλαγής και λέγοντας «έχει μεγάλο πόνο μαζί μου». Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος μίλησε για «κραυγαλέο οικονομικό σκάνδαλο» και σημείωσε πως «αν αυτά που λέω δεν απαντηθούν με έγγραφα από τον υπουργό, τότε οφείλει να παραιτηθεί από τη θέση του».

Για «δέκα πράξεις του δράματος» -αναφερόμενος στα όσα είχε πει νωρίτερα ο Γιάννης Μανιάτης- μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Στη συνεδρίαση της επιτροπής έκανε λόγο για ανταγωνιστές που θέλουν να ακυρωθεί το έργο, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα που υπάρχουν σε κάποιες εφημερίδες και site. Παράλληλα σημείωσε πως «δεν κατέβηκε άλλος γιατί το πρόβλημα του άλλου ήταν να βγει το μικρό και μεγάλο κομμάτι ενιαίο και με χαμηλότερο τίμημα».

Αναφερόμενος στον Γ. Μανιάτη επεσήμανε πως «τον έχει επηρεάσει ή η αρχαία τραγωδία ή η αρχαία κωμωδία, αλλά εδώ δεν είναι για να παίζουμε με την ανάπτυξη». Και πρόσθεσε «τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην ολομέλεια», επισημαίνοντας πως είναι φοβερή η... καταγγελία ότι «διαπλεκόμαστε ως κυβέρνηση με το δημόσιο και το πριμοδοτούμε».

Για «δέκα πράξεις ενός σκανδάλου» μίλησε ο Γιάννης Μανιάτης, που άσκησε έντονη κριτική σε μια σειρά θεμάτων που προβλέπονται στη σύμβαση. Ξεκίνησε από το τίμημα, λέγοντας πως «από τα 268 ευρώ το τετραγωνικό η αρχική προκήρυξη, είναι μόνο 131 ευρώ η δεύτερη προκήρυξη».

Συνέχισε λέγοντας «η απόφαση της ΓΑΙΑΟΣΕ πάρθηκε στις 7 Ιουνίου 2016, πήρε αριθμό πρωτοκόλλου μετά από σχεδόν ένα χρόνο και αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 21 Μαρτίου 2018. Εκεί αναφέρεται πως θα υπάρξει εφάπαξ αντάλλαγμα 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ποιος πήρε την απόφαση να αλλάξει την απόφαση για εφάπαξ από 20 σε 10 εκατομμύρια;» διερωτήθηκε ο Γιάννης Μανιάτης.

Κριτική άσκησε και η αξιωματική αντιπολίτευση. «Όλοι είμαστε υπέρ της επένδυσης αλλά η συγκεκριμένη σύμβαση κάθε άλλο παρά υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής. Και συνέχισε λέγοντας πως το τελικό τίμημα θα αγγίξει τα 67 εκατομμύρια και κρίνεται χαμηλό.

Από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς αναφέρθηκε στη «μεγάλη σημασία της επένδυσης στο Θριάσιο για τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη χρηστικότητα του έργου, όμως τίθεται εμφανώς σε αμφισβήτηση η ορθότητα των διαδικασιών». Όπως εξήγησε εκτός του ότι μπορεί κάποιος να θεωρήσει χαμηλό το τίμημα της παραχώρησης, σίγουρα είναι ιδιαίτερα προβληματικό ότι επιχειρείται εκ των υστέρων αλλαγή των δεδομένων της προκήρυξης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v