Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Ρωτήστε τους πολιτικούς σας πώς θα χρηματοδοτήσουν μείωση φόρων

Μήνυμα Γ. Ντάισελμπλουμ στους ψηφοφόρους: όταν σας υπόσχονται, να ρωτάτε πού θα βρουν τα λεφτά. Επιτυχημένo το κλείσιμο του προγράμματος, να συνεχιστεί η προσπάθεια, λέει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Ντάισελμπλουμ: Ρωτήστε τους πολιτικούς σας πώς θα χρηματοδοτήσουν μείωση φόρων

Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη, που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια. Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση των ομιλητών στην παρουσίαση του βιβλίου του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τίτλο «Η κρίση του ευρώ. Η ιστορία εκ των έσω σε Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο».

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε πως ανησυχεί ότι στις εκλογές ίσως κάποιοι πολιτικοί από δεξιά ή αριστερά δώσουν υποσχέσεις. Μάλιστα έστειλε «μήνυμα» στους ψηφοφόρους πως «αν σας μιλούν για μια σειρά θεμάτων, όπως η μείωση της φορολογίας, ρωτήστε που θα βρουν τα χρήματα..».

Σχολιάζοντας τις προκλήσεις της νέας εποχής αναφέρθηκε σε τρία θέματα: τις τράπεζες, την προσέλκυση επενδύσεων και την ύπαρξη ενός συνετού προϋπολογισμού. «Χρειάζεται μια ελκυστική πρόταση για να έρθουν οι επενδυτές» επεσήμανε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του. Μάλιστα σημείωσε πως δεν είναι μόνο η εμπιστοσύνη εντός αλλά και η εμπιστοσύνη εκτός (δηλαδή οι επενδυτές).

Κατά την αρχική του τοποθέτηση και αναφερόμενος στην ευρωζώνη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε «να προσπαθήσουμε να μην κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη. Να μάθουμε από τα λάθη μας». Μιλώντας για το μνημόνιο αναγνώρισε πως ζητήθηκαν πάρα πολλά από του Έλληνες σε δημοσιονομικούς όρους τα πρώτα χρόνια και σε μεταρρυθμιστικούς όρους τα επόμενα . Και στο ερώτημα τι θα χρειαζόταν αν κάποια στιγμή γινόταν άλλο πρόγραμμα, είπε ότι θα έπρεπε να ήταν πιο ρεαλιστικό.

«Έχουμε το επιτυχημένο κλείσιμο του προγράμματος, αλλά και πολλά που πρέπει να γίνουν» σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και πρόσθεσε «πρέπει να συνεχίσουμε. Για να γίνει η Ελλάδα ένας τόπος που χαίρεσαι να μένεις και να δουλεύεις».

Αναφερόμενος στο τρίτο πρόγραμμα ο Δημήτρης Λιάκος επεσήμανε ότι ήταν εμπροσθοβαρές, δηλαδή υπήρχαν πολλά δύσκολα πράγματα στην αρχή. Αυτό συνέβαλε στο να μην υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση. Ωστόσο επεσήμανε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει, πως «αν είχε ακουστεί η ιδέα μας για οργανισμό διαχείρισης κόκκινων δανείων, σήμερα οι προοπτικές για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα θα ήταν πολύ καλύτερα».

Κλείνοντας ο Δημήτρης Λιάκος αναφέρθηκε και στο 2015, λέγοντας πως «τα πράγματα θα μπορούσαν να έρθουν διαφορετικά. Αλλά ίσως έπρεπε να κορυφωθεί το δράμα, για να φτάσουμε σε λύση».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελλης αναφέρθηκε στην κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ για το ότι το πρόγραμμα το Δεκέμβριο του 2014 παρατάθηκε μόνο κατά δύο μήνες. Όπως είπε «κόντεψα να πάθω καρδιακή προσβολή γιατί οι Φινλανδοί δεν έδιναν την παράταση που χρειαζόταν. Χρειαζόταν τουλάχιστον τρίμηνη παράταση».

Παράλληλα διάβασε και αποσπάσματα από το βιβλίο, που αναφέρονταν στη στάση του τότε υπουργού Γ. Βαρουφακη και στο βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί ήδη από το Φεβρουάριο του 2015 στα eurogroup . Όσον αφορά στη… διάσημη φράση της Κριστίν Λαγκάρντ για τους «ενήλικες στο δωμάτιο» σημείωσε πως δεν αναφερόταν στους Γερμανούς, αλλά στο τότε υπουργό της Ελλάδος.

Κοιτώντας προς τα εμπρός πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ιδιαίτερα προετοιμασμένοι είπε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Νίκος Βέττας. Και πρόσθεσε «τα πράγματα είναι δύσκολα. Είναι σαφές. Αλλά από τη στιγμή που βρέθηκαν λύσεις σε μια εξίσωση που ήταν δύσκολη, γιατί να μη βρεθούν και στο μέλλον;».

Αναφερόμενος στην πορεία της χώρας στα χρόνια των μνημονίων επεσήμανε πως «θα μπορούσε να έχει υπάρξει μια καταστροφική πορεία. Το αποφύγαμε. Θα μπορούσαμε να έχουμε χρησιμοποιήσει την κρίση για να αλλάξει δομικά η ελληνική οικονομία. Το χάσαμε».

Στις υψηλές εισφορές και στην υψηλή φορολογία που δημιουργούν αντικίνητρα στην εργασία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας. Όπως είπε όλα αυτά «οδηγούν κάλους εργαζόμενους και καλές επιχειρήσεις να κοιτάνε προς τα έξω». Παράλληλα επεσήμανε πως ο ΣΕΒ δεν λέει να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά να αυξηθεί το ΑΕΠ και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται έκρηξη επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v