Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων

Μήνα με το μήνα μειώνονται οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Ωστόσο, παραμένουν σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο. Πώς εξηγείται η απόκλιση με το υπουργείο Οικονομικών.

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ακολουθούν διαρκή πτωτική πορεία από τα τέλη του 2015 και μετά, όταν είχαν εκτοξευθεί σε 3,7 δισ. ευρώ, παραμένουν όμως σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας το 1 δισ. ευρώ και στερώντας έτσι ρευστότητα από την οικονομία.

Στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποτυπώνουν την πορεία του συνόλου των εκκρεμών επιστροφών φόρων, τόσο αυτών που εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, όσο και αυτών με μικρότερο αριθμό ημερών καθυστερήσεων.

Το Δεκέμβριο του 2014, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων είχαν διαμορφωθεί σε 3,095 δισ. ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, έφτασαν στο ανώτερο σημείο της τελευταίας τετραετίας και συγκεκριμένα σε 3,738 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε σημαντική αποκλιμάκωση τα επόμενα χρόνια και ειδικότερα, στο τέλος Δεκέμβρη, το υπουργείο Οικονομικών χρωστούσε στους φορολογούμενους 2,490 δισ. ευρώ, το Δεκέμβριο του 2017 οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιορίστηκαν περαιτέρω σε 1,399 δισ. ευρώ και τα τελευταία στοιχεία για το Σεπτέμβριο του 2018 δείχνουν 1,083 δισ. ευρώ.

Μήνα με το μήνα, στη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι εκκρεμότητες της εφορίας έναντι των φορολογουμένων παρουσιάζουν διακυμάνσεις, με τους καλοκαιρινούς μήνες κάθε έτους να εμφανίζουν περιοδική αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρων εξαιτίας της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Ενδεικτικό είναι ότι το 2018, το Μάιο είχαν υποχωρήσει πρόσκαιρα σε 944 εκατ. ευρώ για να αυξηθούν στη συνέχεια σε 1,167 δισ. τον Ιούνιο, 1,827 δισ. τον Ιούλιο και 1,465 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Η ανάλυση του υπολοίπου των εκκρεμών επιστροφών φόρων, με τη διαχωριστική γραμμή να μπαίνει στις 90 μέρες, δείχνει ότι από το σύνολο των 1,083 δισ. ευρώ του Σεπτέμβρη, τα 464,8 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές φόρων με καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών.

Για ένα επιμέρους ποσό 261 εκατ. ευρώ, η ΑΑΔΕ σημειώνει ότι έχουν αποσταλεί ειδοποιήσεις για ενέργειες των φορολογουμένων, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επιστροφές.

Οσον αφορά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν υπέρβαση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2018, καθώς στη διάρκεια του έτους έχουν υλοποιηθεί επιστροφές 3,944 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος αφορούσε σε επιστροφές 3,648 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να θεωρηθούν ως μια έμμεση απάντηση της ΑΑΔΕ στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες και έδειξαν υστέρηση των επιστροφών φόρου σε σχέση με το στόχο κατά 500 εκατ. ευρώ.

Στο σχετικό δελτίο του υπουργείου οικονομικών, υπήρχε η σημείωση ότι η απόκλιση αυτή οφείλεται σε αυξημένες επιστροφές φόρου από τα κονδύλια ειδικής χρηματοδότησης για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου και όχι από πόρους του τακτικού προϋπολογισμού. Αυτό άλλωστε πιστοποιούν και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v