Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο

Ο δείκτης στην Ελλάδα υποχώρησε στο 101 από το 101,3 τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, πτωτικά κινείται και η ευρωζώνη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο.

Οριακή πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο

Οριακή πτώση στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα στοιχεία που συγκέντρωσε για τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 101 μονάδες από 101,3 τον Σεπτέμβριο. Από τους επιμέρους τομείς, χειροτέρευση καταγράφεται στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο και οριακή βελτίωση στις υπηρεσίες και τις κατασκευές.

Η εικόνα είναι ανάλογη αυτής στην Ευρωζώνη, όπου ο δείκτης υποχώρησε στις 109,8 μονάδες τον Οκτώβριο από 110,9 τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο.

Η εμπιστοσύνη στον τομέα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και των υπηρεσιών επίσης σημείωσε αρνητική κίνηση, ενώ το καταναλωτικό κλίμα αυξήθηκε ελαφρώς.

* Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διολίσθησε στο 1,01 έναντι 1,21 τον Σεπτέμβριο.

* Η βιομηχανική εμπιστοσύνη στις 3 μονάδες έναντι 4,7 τον Σεπτέμβριο.

* Η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 13,6 μονάδες έναντι 14,7 τον Σεπτέμβριο.

* Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο μείον 2,7 έναντι μείον 2,9 τον προηγούμενο μήνα.

Η οικονομική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, υποχώρησε, ενώ αυξήθηκε στην Ισπανία.

Να σημειωθεί πάντως πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η οριακή πτώση έρχεται μετά από ένα μήνα (Σεπτέμβριο) που υπήρξε σημαντική υποχώρηση του δείκτη, από το 105,3 στο 101,3.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v