Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκκρεμείς παροχές πενταετίας πληρώνονται σε εργαζόμενους ΟΤΑ

Η ρύθμιση αφορά σε παροχές Μέσων Ατομικής Προστασίας και γάλακτος των ετών 2012-2016, οι οποίες αποτιμώνται σε χρήμα και καταβάλλονται σε δικαιούχους εργαζόμενους σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκκρεμείς παροχές πενταετίας πληρώνονται σε εργαζόμενους ΟΤΑ

Δεν παρακρατείται φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης στις παροχές Μέσων Ατομικής Προστασίας και γάλακτος των ετών 2012-2016, οι οποίες αποτιμώνται σε χρήμα και καταβάλλονται σε δικαιούχους εργαζόμενους σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ερμηνεύοντας τις ισχύουσες διατάξεις νόμου, καταλήγει στο παραπάνω συμπέρασμα, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι σε ΟΤΑ ανά τη χώρα δεν έχουν λάβει τις συγκεκριμένες παροχές για πολλά χρόνια (κυμαίνονται ανάλογα με τον δήμο) και προσδοκούν τώρα -ενόψει και των εκλογών- να λάβουν ποσά που υπερβαίνουν ακόμα και τα 1.500 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών.

Η εγκύκλιος καταλήγει πως «οι παροχές Μέσων Ατομικής Προστασίας και γάλακτος των ετών 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 που προβλέπονται στην κοινή απόφαση (σ.σ. 53361/11.10.2006) και οι οποίες αποτιμώνται σε χρήμα και καταβάλλονται σε εργαζόμενους των ΟΤΑ δεν έχουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, καθόσον τα χορηγούμενα ποσά αντιστοιχούν σε παροχές σε είδος που συμβάλλουν στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζόμενων και που θα έπρεπε να είχαν παρασχεθεί σε αυτούς στα πιο πάνω έτη».

Συνεπώς, καταλήγει η εγκύκλιος, «τα ποσά αυτά δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης» ενώ σε περίπτωση που έχει γίνει παρακράτηση φόρου, υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση στη Δ.Ο.Υ, με την έκδοση νέας ορθής βεβαίωσης αποδοχών.

Τον δρόμο για την αποτίμηση σε χρήμα και καταβολή των παροχών αυτών άνοιξε διάταξη νόμου (παρ.1, άρθρο 97 του ν. 4483/2017) η οποία ψηφίστηκε πέρυσι και ορίζει ότι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και το γάλα των ετών 2012, 2013, 2014, 2015 και 2016, που προβλέπονται στην κοινή υπουργική απόφαση του 2006 και δεν έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, «αποτιμώνται σε χρήμα, σύμφωνα με την τιμή διαγωνισμού που προκηρύχθηκε ή άλλου διαγωνισμού προγενέστερων ετών που είχε λάβει χώρα για την προμήθεια των ίδιων ειδών και αποδίδονται με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο αυτή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v