Το χτύπημα στην «πειρατεία» και τα οφέλη για εταιρείες-Δημόσιο

Συνολικά 38 domain names τα οποία έδιναν παράνομα πρόσβαση σε ταινίες και σειρές μπλόκαρε ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Οι ζημιές για τους παραγωγούς.

Το χτύπημα στην «πειρατεία» και τα οφέλη για εταιρείες-Δημόσιο

Ισχυρό χτύπημα για τις ιστοσελίδες που δίνουν «πειρατικά» πρόσβαση σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας να ζητήσει από τους ελληνικούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να διακόψουν την πρόσβαση σε 38 domain names. Σύμφωνα με αυτή μάλιστα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το πρόστιμο φτάνει τα 850 ευρώ ημερησίως, ενώ η διάρκεια της διακοπής της πρόσβασης ορίστηκε στα τρία χρόνια.

Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Γιάννης Αντωνιάδης: «Υπάρχουν μελέτες από ιδιωτικούς φορείς που εκπροσωπούν τα στούντιο, τους παραγωγούς ή τους σκηνοθέτες. Δεν είναι μόνο η ζημιά στους σκηνοθέτες, τους παραγωγούς και τα έσοδα που χάνονται. Όλα αυτά έχουν και διαφημίσεις και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπαίνουν διαφημίσεις σε παράνομα σάιτ; Δίνονται οι διαφημίσεις στην Ιρλανδία και όπου αλλού βρίσκεται το κάθε σάιτ και δεν δίνονται στις νόμιμες προβολές στην Ελλάδα», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Αντωνιάδης.

Είναι η πρώτη απόφαση Επιτροπής για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018. «Ήταν ένα σημαντικό βήμα και κάτι που έπρεπε να γίνει. Επί δέκα χρόνια γινόταν προσπάθεια να γίνει. Μόλις το 2017 πέρασε η διάταξη και ξεκινήσαμε 3 Σεπτέμβρη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνιάδης, διευκρινίζοντας ότι «η πρώτη καταγγελία ήταν για σάιτ με οπτικοακουστικά έργα, ταινίες κυρίως. Στο μέλλον, αν θα υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, σίγουρα θα υπάρχει και συνέχεια».

Η καταπολέμηση της πειρατείας αποτελεί μείζον ζήτημα για τους παρόχους συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών Κάθε χρόνο άλλωστε στερεί έσοδα εκατομμυρίων ευρώ όχι μόνο από τις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης αλλά και από το Δημόσιο. Αλλωστε οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες δεν αποδίδουν ΦΠΑ 24% αλλά ούτε και φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης 10%.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια εκδικαστεί δεκάδες υποθέσεις πειρατείας και υπήρξαν αυστηρές ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα που έφτασαν ακόμα και στην σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η λίστα με τις ιστοσελίδες

1. https://xrysoi.online
2. xrysoi.se
3. xrysoi.eu
4. http://gamatotv.me
5. thegmtv.org,
6. gamatotv.to
7. httρs://onlinemoviestar.xyz
8. onlinemoviestar.com
9. tainies.online
10. tenies.online
11. https://tenies-online.com
12. teniesonline.ucoz.com
13. https://oipeirates.οnline
14. oipeirates.eu
15. oipeirates.se
16. http://tainio-mania.com
17. tainiomania.ucoz.com
18. https://liomenoi.com
19. moviecinema.gr
20. moviecinematv.online
21. http://tainiesonline.tv
22. https://magico.info
23. http://www.subs4free.com
24. small-industry.com
25. rnedium-industry.com
26. https://subztv.club
27. http://www.greeksubtitles.info
28. httρ://www.subtitles.gr
29. https://thepiratebay.org
30. thepiratebay.se
31. thepiratebay.me
32. thepiratebay3.org
33. https://yts.am
34. httρs://www.1337x.tο
35. 1337x.st
36. 1337x.ws
37. 1337x.eu
38. 1337x.se

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v