Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίχαλος: Πάνω από 1.000 εγχώριες εταιρείες εμπίπτουν στον ορισμό των start ups

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών βρέθηκε από νωρίς στην πρώτη γραμμή αυτού του «κινήματος» των start ups, υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Μίχαλος: Πάνω από 1.000 εγχώριες εταιρείες εμπίπτουν στον ορισμό των start ups

Η φετινή διοργάνωση αντλεί έμπνευση από τον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας: ένα αθλητικό γεγονός – σύμβολο για αυτή την πόλη και για την Ελλάδα. Ένα γεγονός που αναδεικνύει, πάνω από όλα, τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Αναδεικνύει την αξία της προσπάθειας και της επιμονής, της προσήλωσης στο στόχο, τόνισε ο Κ. Μίχαλος στην τελετή έναρξης του 2ου Athens Innovation Forum.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος «ένας μαραθωνοδρόμος, ακόμη κι αν δεν καταφέρει να τερματίσει, έχει πετύχει. Έχει τολμήσει να προκαλέσει τον εαυτό του, να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του. Έχει ανοίξει μια πόρτα που λίγοι έχουν τη δύναμη – ή την τρέλα, αν θέλετε – να ανοίξουν. Κι από την επόμενη ημέρα, ξεκινά πάλι να τρέχει. Να προετοιμάζεται για τον επόμενο μαραθώνιο. Για την επόμενη προσπάθεια.

Η καινοτόμος επιχειρηματικότητα είναι, σε μεγάλο βαθμό, ένας μαραθώνιος. Είναι ένας δρόμος αντοχής – και μετά πολλών εμποδίων, θα πρόσθετα.

Η τεχνογνωσία και η επιχειρηματική ιδέα, είναι μόνο η αρχή. Η προσπάθεια απαιτεί τεράστια πειθαρχία και κόπο, για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων. Απαιτεί αφοσίωση, επιμονή και η υπομονή. Χρειάζεται αντοχή απέναντι στις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες. Χρειάζεται δύναμη και κουράγιο, για να σηκωθείς και να συνεχίσεις την προσπάθειά σου. Ή να αρχίσεις ξανά από την αρχή. Με πίστη στο στόχο. Με πίστη στο ταλέντο και στις ικανότητές σου.

Βραβεύοντας σήμερα τους νικητές του χθεσινού 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας, τιμάμε συμβολικά όλους αυτούς τους ανθρώπους που, μέσα στην πιο σκοτεινή περίοδο της ελληνικής οικονομίας, τόλμησαν να στοχεύσουν ψηλά και να ξεκινήσουν το δικό τους αγώνα.

Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας γεννήθηκε ταυτόχρονα, σχεδόν, με την έναρξη της κρίσης. Και κατάφερε να αναπτυχθεί, παρά τα χιλιάδες εμπόδια και τις δυσκολίες. Το 2010 ακόμη και ο όρος start-up ήταν για τους περισσότερους άγνωστος. Σήμερα, υπάρχουν στην Ελλάδα περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις που εμπίπτουν στον ορισμό της «νεοφυούς» επιχειρηματικότητας. Μέσα σε λιγότερα από δέκα χρόνια, είδαμε να αναδεικνύονται οι πρώτοι «πρωταθλητές», να αυξάνονται τα επενδυόμενα κεφάλαια, να δημιουργούνται δίαυλοι με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και νέα δίκτυα και δομές για την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Κι όπως σιγά – σιγά άνθιζε στην Ελλάδα το δρομικό κίνημα, έτσι άρχισε να δημιουργείται και να ωριμάζει μια πολύτιμη «μαγιά» καινοτομίας. Ένα όλο και ευρύτερο, όλο και ισχυρότερο δίκτυο επιχειρήσεων, ανθρώπων και φορέων που πιστεύουν ότι το μέλλον ανήκει στην οικονομία της γνώσης. Και θα διαμορφωθεί από αυτούς που τολμούν να προχωρούν μπροστά, να ανοίγουν και να βαδίζουν νέους δρόμους.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών βρέθηκε από νωρίς στην πρώτη γραμμή αυτού του «κινήματος». Δημιούργησε δομές και δίκτυα, όπως η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων. Ανέπτυξε συνεργασίες με πανεπιστήμια, με οργανισμούς στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και με φορείς της Αυτοδιοίκησης. Δημιούργησε θεσμούς ανάδειξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, όπως τα AthensStartupAwards και βεβαίως το Φεστιβάλ Καινοτομίας. Συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο, με προτάσεις και διεκδικήσεις για την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος και την αναβάθμιση του ευρύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, έχουμε δει αυτή την πολύτιμη για τη χώρα μας κοινότητα καινοτομίας, να αναπτύσσεται και να δυναμώνει. Και γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Υπάρχουν ακόμη εμπόδια, αλλά υπάρχουν και πολύ περισσότερες ευκαιρίες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v