Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα των Ισπανών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Εντός 10ημέρου η μονογραφή της σύμβασης παραχώρησης της θαλάσσιας περιοχής «Ιόνιο» από ΥΠΕΝ, ΕΔΕΥ και την κοινοπραξία «Repsol-ΕΛ.ΠΕ». Ο ισπανικός κολοσσός κυρίαρχος των ερευνών στη Δυτική Ελλάδα.

Η ώρα των Ισπανών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Θέμα ημερών θεωρείται η μονογραφή της σύμβασης παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία της ισπανικής Repsol - Eλληνικά Πετρέλαια και πλέον τα αποτελέσματα έχουν αποτυπωθεί σε σύμβαση.

Βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται το αργότερο εντός 10 ημερών να καλέσει την ΕΔΕΥ και την κοινοπραξία για να μονογράψουν το κείμενο.

Αυτό με τη σειρά του θα πάρει τον δρόμο για το ελεγκτικό συνέδριο, προκειμένου να ελεγχθεί νομικά και στη συνέχεια έπεται η κατάθεση της σύμβασης προς κύρωση στη Βουλή.

Ο διεθνής διαγωνισμός για τη θαλάσσια περιοχή άνω των 6.670 τετραγωνικών χιλιομέτρων προκηρύχθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 11 Αυγούστου του 2017, ενώ είχε προηγηθεί τον Ιούνιο η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Energean Oil & Gas, η οποία και προκάλεσε τη διαγωνιστική διαδικασία.

Στη συνέχεια, στον διεθνή διαγωνισμό κατέβηκαν σε κοινοπραξία η ισπανική Repsol με τα ΕΛ.ΠΕ, καταθέτοντας τον Μάρτιο δεσμευτική προσφορά για το θαλάσσιο οικόπεδο του Ιονίου. Η ελληνική εταιρία έφερε την ισπανική Repsol ως operator του έργου και τον περασμένο Μάρτιο η Energean Oil & Gas αποχώρησε, με το μερίδιό της να παίρνουν τα Eλληνικά Πετρέλαια. Τότε η κοινοπραξία των Repsol - ΕΛ.ΠΕ κατέθεσε προσφορά για το θαλάσσιο οικόπεδο του Ιονίου.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί και απομένει πια η μονογραφή.

Στους Ισπανούς επίσης μαζί με την Energean Oil & Gas έχουν παραχωρηθεί τα χερσαία οικόπεδα των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας. Συνεπώς η Repsol, έχοντας δικαιώματα ερευνών σε Ιωάννινα-Αιτωλοακαρνανία αλλά και το Ιόνιο, καθίσταται κυρίαρχος παίκτης στη Δυτική Ελλάδα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v