Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βραβεύσεις και προτάσεις ανάπτυξης ολοκληρώθηκε ο 14ος «Αριστοτέλης» της ΕΕΔΕ

Η ΕΕΔΕ, με τον 14ο «Αριστοτέλη», γιόρτασε 50 χρόνια ιστορίας στο πρόσωπο του πρώην προέδρου της και ιδρυτικού μέλους κ. Ρήγα Τζελέπογλου όπως και δύο εταιρειών που τη στήριξαν από τα πρώτα της βήματα.

Με βραβεύσεις και προτάσεις ανάπτυξης ολοκληρώθηκε ο 14ος «Αριστοτέλης» της ΕΕΔΕ

Με τρεις τιμητικές βραβεύσεις άνοιξε το τρίτο και τελευταίο μέρος του 14ου «Αριστοτέλη» που στη φετινή διοργάνωση γιορτάζει και τα 50 χρόνια του Τμήματος Μακεδονίας.

Η ΕΕΔΕ, με τον 14ο «Αριστοτέλη», γιόρτασε 50 χρόνια ιστορίας στο πρόσωπο του πρώην προέδρου της και ιδρυτικού μέλους κ. Ρήγα Τζελέπογλου όπως και δύο εταιρειών που τη στήριξαν από τα πρώτα της βήματα, της «Κ+Ν Ευθυμιάδης» και της «Adam’s Shoes». Παράλληλα έκανε ακόμη ένα βήματα αναζήτησης στο μέλλον με το 14ο Συνέδριό της που είχε σαν θέμα «Η Ελλάδα ως κόμβος στον 21ο αιώνα: Η Διοίκηση των Εμπορικών Ενεργειακών και Ναυτιλιακών Δικτύων».

Τις τιμητικές βραβεύσεις στον κ. Ρήγα Τζελέπογλου, στον πρόεδρο του ομίλου «Redestos» κ. Νίκο Ευθυμιάδη όπως και στον πρόεδρο της «Adam’s Shoes» κ. Γιώργο Χατζηπροδρόμου, απένειμε ο πρόεδρος της ΕΕΔΕ κ. Γρηγόρης Ταπεινός.

Στο πλαίσιο της σύντομης τελετής παρουσιάσθηκε το Λεύκωμα για τα 50 Χρόνια του Τμήματος Μακεδονίας, από τον κ. Γεώργιο Τσίκουλα , Β’ αντιπρόεδρο του Τμήματος ο οποίος και είπε ότι σε αυτές τις πέντε δεκαετίες εκπαιδεύτηκαν 500.000 στελέχη επιχειρήσεων, σε 800.000 διδασκαλίας ενώ από τα μεταπτυχιακά προγράμματα αποφοίτησαν 4.500 άτομα σε 30 πόλεις της βόρειας Ελλάδας.

Η θέση της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας στον κόσμο

Στο τελευταίο πάνελ του Συνεδρίου ο πρόεδρος της ΕΕΔΕ κ. Γρήγορης Ταπεινός, παραδέχθηκε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τη θέση της Ελλάδας σήμερα για να προσθέσει ότι η χώρα έχει αρχίσει να «κινείται προς τα πάνω» και πως αυτό τον αγώνα η ΕΕΔΕ, παρά τις αντιξοότητες και την αναδιάρθρωση που αναγκάστηκε να κάνει, δεν θα τον εγκαταλείψει.

Για τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο παρά τις πολλές αναπτυξιακές ευκαιρίες που έχει χάσει , παρά το brain drain και τα προβλήματα , η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μπροστά αξιοποιώντας την πλεονεκτική γεωγραφική της θέση, τον πολιτισμό της, τις δυναμικές εξωστρεφείς της επιχειρήσεις. Πέραν αυτού, όλοι, φορείς και επιχειρήσεις πρέπει να δημιουργήσουν ένα cluster συνεργασίας για ορθώσουν ένα τείχος σε όσους δεν σέβονται το όραμα της Θεσσαλονίκης. 

Για τον κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννη, Α’ αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, η Ελλάδα θα πρέπει να παύσει να επαναπαύεται στην ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση που έχει στα Βαλκάνια. Πρέπει να αναλάβει ενέργειες για να προωθήσει τις αναπτυξιακές της προοπτικές, να προωθήσει τις συνεργασίες και τις δικτυώσεις, την αλληλεπίδραση με το εξωτερικό. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να παίξει και το κλάδο το ρόλο που του αναλογεί.

Για τον κ. Κωστή Καγγελίδη, πρόεδρο του ΣΕΠΒΕ, η χώρα είναι ώρα να αξιοποιήσει την υπερεπένδυση που έχει γίνει στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Και για να το αξιοποιήσει θα πρέπει να κατατεθούν προτάσεις με συγκρότηση, με αποτελεσματικότητα. «Οι Έλληνες είμαστε καλοί στο να βρίσκουμε λύσεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ αλλά το κράτος δεν έχει μέχρι σήμερα πετύχει να «εκμεταλλευτεί» τις καινοτόμες εταιρείες της Πληροφορικής δίνοντας ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη.

Για τον κ. Βασίλη Ευθυμιάδη, αντιπρόεδρο του ομίλου «Redestos» η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης θα στηριχθεί αναπόφευκτα στον κλάδο των μεταφορών και στο ρόλο της ως διαμετακομιστικού κέντρου. Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η συνεργασία των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, όπως και η απλούστευση της κρατικής γραφειοκρατίας. Η Θεσσαλονίκη έχει τα φόντα για να γίνει διεθνές κέντρο εμπορίου και υπηρεσιών και πρέπει να κάνει το ανάλογο branding.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v