Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Τι έβγαλαν οι συμψηφισμοί για 342.000 μη μισθωτούς

Χρεωστικά ειδοποιητήρια εκκαθάρισης για τις εισφορές του 2017 έβγαλε η διαδικασία για σχεδόν για έναν στους δύο μη μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση. Πώς θα γίνουν οι πληρωμές. Τι ισχύει για όσους έχουν πιστωτικό υπόλοιπο.

ΕΦΚΑ: Τι έβγαλαν οι συμψηφισμοί για 342.000 μη μισθωτούς

Ολοκληρώθηκε ο συμψηφισμός των εισφορών του 2017 με την τελευταία «φουρνιά» μη μισθωτών, 342.000 ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση ή Δελτία παροχής υπηρεσιών να ενημερώνονται για την εκκαθάριση, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, επιπλέον εισφορές για το περασμένο έτος καλούνται να πληρώσουν, σε 5 δόσεις, 162.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι με παράλληλη μισθωτή εργασία και Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, καθώς το 2016 δήλωσαν στην εφορία υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με αυτό του 2015.

Αναλυτικά, ο συμψηφισμός των εισφορών για το έτος 2017 ολοκληρώθηκε και τα νέα ειδοποιητήρια εκκαθάρισης έχουν ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, μαζί με τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Οκτωβρίου 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από τους 342.000 ασφαλισμένους μη μισθωτούς με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, χρεωστικά ειδοποιητήρια έλαβαν περίπου 162.400, ήτοι το 48%. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι 69.600 ασφαλισμένοι που θα λάβουν επιστροφές, καθώς το 2017 πλήρωσαν υψηλότερες εισφορές από αυτές που αντιστοιχούσαν στο εισόδημά τους, ενώ 110.000 έχουν μηδενικά εκκαθαριστικά, καθώς δεν υπήρξε μεταβολή στο εισόδημά τους.

Να σημειωθεί ότι ο συμψηφισμός διενεργείται καθώς αρχικά ο υπολογισμός των εισφορών του 2017 έγινε με βάση τα εισοδήματα του 2015 και όχι του 2016. Μάλιστα, ενώ για τους υπόλοιπους 1.155.534 μη μισθωτούς η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάιο, για όσους είχαν παράλληλη απασχόληση εκκρεμούσε. Ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και τα αποτελέσματα της εκκαθάριση για αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη άσκηση μισθωτής και μη μισθωτής δραστηριότητας, καθώς και όσων έχουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, αναρτήθηκαν στον ατομικό λογαριασμό των δικαιούχων το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο 30/11-1/12/2018.

Ειδικά για τους 162.400 ασφαλισμένους με χρεωστικά εκκαθαριστικά, σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, το ποσό θα αναζητηθεί ισόποσα κατανεμημένο σε 5 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί με τις εισφορές Οκτωβρίου, για τις οποίες η ημερομηνία πληρωμών λήγει αύριο Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου.

Προσοχή. Το πιστωτικό υπόλοιπο εκκαθάρισης 2017 για τους 69.600 δικαιούχους θα συμψηφιστεί με ενδεχόμενες οφειλές τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018 κατά την ημερομηνία εκκαθάρισης και, εφόσον προκύπτει εναπομείναν υπόλοιπο, θα αντιμετωπιστεί ως εξής:

α. Αν πρόκειται για ποσό από 50,01 ευρώ και άνω, μπορεί να παραμείνει στον λογαριασμό του ασφαλισμένου, προκειμένου να συμψηφιστεί με ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μηνών. Ο δικαιούχος, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση διαδικτυακά, μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ ή στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Μη Μισθωτών ΕΦΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει της πρώτης φάσης συμψηφισμών, από τους 340.000 ασφαλισμένους μη μισθωτούς που είχαν πιστωτικό υπόλοιπο επειδή είχαν πληρώσει περισσότερα σε εισφορές το 2017 από όσα αναλογούσαν στο εισόδημα του 2016, οι 160.000 υπέβαλαν την προβλεπόμενη αίτηση, κι έτσι το επιπλέον ποσό παρέμεινε στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό και συμψηφίστηκε με τις επόμενες υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ. Οι υπόλοιποι, σχεδόν 180.000, στην πλειοψηφία τους έχουν εισπράξει τα ποσά που δικαιούνται στον λογαριασμό τους.

β. Αν πρόκειται για πιστωτικό υπόλοιπο έως 50 ευρώ, θα συμψηφιστεί με επόμενη τρέχουσα εισφορά.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή λήγει η ημερομηνία πληρωμής των τρεχουσών εισφορών Οκτωβρίου 2018 για το σύνολο των μη μισθωτών. Μέχρι αύριο άλλωστε, παραμένουν ενεργά και τα δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή των εισφορών, όπως ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, ασφαλιστική ενημερότητα και ασφαλιστική ικανότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v