Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αναστολή κατεδάφισης αντιμετωπίζονται οι οικιστικές πυκνώσεις στα δάση

Με νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξαιρούνται από την κατεδάφιση οι οικισμοί μέσα σε δάση για χρονικό διάστημα που φτάνει τα 40 χρόνια. Τα πρόστιμα. Τι έχουν δηλώσει οι δήμοι και ποιοι δεν έστειλαν στοιχεία.

Με αναστολή κατεδάφισης αντιμετωπίζονται οι οικιστικές πυκνώσεις στα δάση

Με νέο νόμο, που προβλέπει αναστολή κατεδάφισης μέχρι και για 40 χρόνια, αντιμετωπίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις περιοχές που έχουν κτιστεί μέσα σε δάση, δασικές περιοχές και άλλες εκτάσεις. Πρόκειται για περιοχές οικιστικών πυκνώσεων οι οποίες είχαν εξαιρεθεί κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι δήμοι και διασταυρώνονται τώρα από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, τα δηλωμένα στρέμματα οικιστικών πυκνώσεων φτάνουν τα 300.000.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ηγεσία του υπουργείου, η ρύθμιση προβλέπει πως σε όσα κτίσματα ή συνοδευτικές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν μέχρι και τις 11/6/1975 αναστέλλεται η κατεδάφιση για 40 χρόνια. Η αναστολή κατεδάφισης περιορίζεται στα 25 χρόνια για όσα κτίστηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 12/6/1975 και 28/6/2011. Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται πως όσα ακίνητα υπαχθούν στη ρύθμιση δεν θα μεταβάλλονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, δεν θα μεταβιβάζονται και οι εργασίες επισκευής μπορούν να γίνουν μόνο στο περίγραμμα της οικοδομής. Εξαιρούνται από την ρύθμιση κτίρια που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Ραμσάρ, ρέματα, αιγιαλούς και αναδασωτέες εκτάσεις.

Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμο για να κερδίσουν την αναστολή κατεδάφισης το οποίο θα υπολογίζεται με βάση σειρά παραγόντων όπως οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις του κτιρίου, το είδος του κτιρίου, κ.α. Ετσι, σε κτίριο 100 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) με τιμή ζώνης 2.000 τ.μ που κατασκευάστηκε πριν το 1975, ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει 20.000 ευρώ, αν κατασκευάστηκε πριν από το 2003 θα πληρώσει 37.500 ευρώ και αν κατασκευάστηκε μεταξύ 2003 και 2011 περί τα 72.600 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία των δήμων, ο μεγαλύτερος αριθμός οικιστικών πυκνώσεων σε δάση, δασικές περιοχές, κ.λπ. εντοπίζεται στην Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναρτημένων χαρτών που επεξεργάστηκε το Ελληνικό Κτηματολόγιο οι συγκεκριμένες εκτάσεις στο Λεκανοπέδιο ξεπερνούν τα 115.000 στρέμματα. Αλλά και στην Κορινθία καταγράφεται μεγάλος αριθμός οικιστικών πυκνώσεων (42.206 στρέμματα), η Χαλκιδική (19.464), η Θεσσαλονίκη (19.050 στρέμματα), κ.α. Υπήρξαν, πάντως, και 24 δήμοι οι οποίοι δεν κατέθεσαν στοιχεία για τις οικιστικές πυκνώσεις μεταξύ των οποίων της Σητείας, της Μυκόνου, της Φολέγανδρου, της Σερίφου, της Επιδαύρου, της Ιεράπετρας, κ.α.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε την Πέμπτη πως οι ρυθμίσεις περιορίζονται στην αναστολή της κατεδάφισης και δεν «αποτελούν άμεση ή έμμεση πολεοδόμηση». Μέσα σε ένα μήνα από την ψήφιση του νόμου, που βρίσκεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, θα υπάρξουν έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί αν τα περιγράμματα πληρούν τα κριτήρια ένταξης στις περιοχές με τις οικιστικές πυκνώσεις, οι οποίες θα αποτυπώνονται στο χάρτη με ιώδες χρώμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v