Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοστέλο: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Ιδιωτικοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος πρέπει να είναι στο επίκεντρο, σύμφωνα με το στέλεχος της Κομισιόν.

Κοστέλο: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης του ESM είναι κάτι θετικό, αλλά ο στόχος είναι η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης, τόνισε ο Ντ. Κοστέλο στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αναλήφθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος, ιδίως μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος για επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις, όπως και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος», είπε στην παρέμβασή του.

Για τον Προϋπολογισμό του 2019, είπε ότι θα επιτύχει πλεονάσματα σε ευθυγράμμιση με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ σημείωσε πως ότι υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που απομένουν, θα είναι διαθέσιμη μία επιπλέον δόση ελάφρυνσης χρέους 700 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Από την πλευρά του, ο πρώην αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τρα, κατέγραψε ως το μεγαλύτερο λάθος του Ταμείου, την «φτωχή» επικοινωνία του με τον ελληνικό λαό. «Τα προγράμματα προσαρμογής είναι σκληρά, Χρειαζόταν να έχουμε περισσότερες συζητήσεις και να εξηγήσουμε τι συνέβαινε με την οικονομία» παρατήρησε.

Ο πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ εξέφρασε ανησυχία γιατί στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα, αριστερά και δεξιά, υπόσχεται φορολογικές περικοπές και αυξήσεις δαπανών με πόρους που η Ελλάδα δεν διαθέτει. «Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα μάλλον αντιδρά σε γεγονότα, αντί να χαράσσει το μέλλον της».

Τα δημόσια οικονομικά είναι ο τομέας όπου η Ελλάδα πραγματικά αρίστευσε, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, σε παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης, στο 20ο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link για την Ελλάδα. «Για πολλά χρόνια, διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν να παράγουν πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά από το 2016 η Ελλάδα γύρισε σελίδα», είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά δεν σκοπεύει να επιβραδύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, είπε ότι οι νέες προκλήσεις που αναδύονται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σχετίζονται κυρίως με την κάλυψη των ακαθάριστων ετήσιων χρηματοπιστωτικών αναγκών της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v