Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Γίνονται μεγάλες επενδύσεις την ενέργεια

«Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και η εικόνα στον τομέα της ενέργειας καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, δείχνει ότι η χώρα προσελκύει πλέον και ξένα κεφάλαια», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Σταθάκης: Γίνονται μεγάλες επενδύσεις την ενέργεια

Η μαζική συμμετοχή ξένων επενδυτών στους διαγωνισμούς για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποδεικνύει τη μεταστροφή του διεθνούς κλίματος για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στους δημοσιογράφους Νίκο Φελέκη και Μπάμπη Κούτρα, ο Υπουργός υποστήριξε ότι «η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και η εικόνα στον τομέα της ενέργειας, όπου γίνονται μεγάλες επενδύσεις, καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, δείχνει ότι η χώρα προσελκύει πλέον και ξένα κεφάλαια».

Ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στα έργα μεγάλης εμβέλειας, όπως είναι ο TAP και η Ρεβυθούσα, καθώς και στον προχθεσινό διαγωνισμό για επενδύσεις ΑΠΕ, όπου η μεγάλη συμμετοχή ξένων επενδυτών οδήγησε τις τιμές ενίσχυσης σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Διαμορφώνονται έτσι οι συνθήκες να συνεχίσει η αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια και να επιτύχει η στρατηγική στροφή προς τις ΑΠΕ, που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ο κ. Σταθάκης επιβεβαίωσε ότι οι δεσμευτικές προσφορές για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα ανοιχτούν στις 7 Ιανουαρίου. Αναφέρθηκε, επίσης, στις μεγάλες τομές που προωθούνται στον πολεοδομικό και χωροταξικό τομέα της χώρας, όπως η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. «Πρόκειται για μια από τις μεγάλες και θετικές μεταρρυθμίσεις του μνημονίου. Το 2015, παραλάβαμε το Κτηματολόγιο στο 25% και σήμερα έχουν προκηρυχθεί μελέτες για το υπόλοιπο 75% της χώρας. Στα τέλη του 2020, το Κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί και η Ελλάδα θα είναι μια κανονική χώρα», επισήμανε.

Σε ερώτηση για την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι ήταν σαφές, σε συμφωνία πάντα με τους Θεσμούς, ότι εφόσον έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι θα καταργηθεί το μέτρο. «Η ελληνική πλευρά δικαιώθηκε και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να προχωρήσουμε στην κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Το πλεόνασμα το οποίο επιτύχαμε φέτος, πέρα από το στόχο, πήρε τη μορφή κοινωνικού μερίσματος όπως έγινε και πέρυσι», σημείωσε.

Σχετικά με τις αιτιάσεις του προέδρου της ΝΔ ότι έγινε «ανταλλαγή» της κατάργησης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Υπουργός απάντησε: «Φαντάζομαι τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών να ακούει το επιχείρημα του Μητσοτάκη ότι το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας και η επιτυχής έξοδος από το μνημόνιο και η κατάργηση των μέτρων, τα οποία εκ των πραγμάτων είναι αχρείαστα δημοσιονομικά, είναι ένα θέμα που διαπραγματεύεται η ίδια σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών για ένα άλλο θέμα για το οποίο η θέση επίσης είναι πολύ καλή και πολύ καθαρή…».

Σε ό,τι δε, αφορά τους ισχυρισμούς ότι το πλεόνασμα προέκυψε από παύση πληρωμών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «αυτή η ιδέα δεν στέκει στατιστικά», υπενθυμίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε, το 2015, τα τρέχοντα χρέη προς τους ιδιώτες στα 8 δισ. και σήμερα τα έχει μειώσει κάτω των 3 δισ. ευρώ. «Την αποτύπωση στα δημόσια οικονομικά δεν την κάνουμε πλέον μόνοι μας, την κάνει η Eurostat και έχουμε σαφή στοιχεία και δεδομένα. Στα τρία αυτά χρόνια, τα χρέη έχουν αποκλιμακωθεί», τόνισε.

Απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ. για το θέμα της ΔΕΠΑ, ο Υπουργός δήλωσε «σαφώς και μπορώ να υπερασπιστώ το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνηση», καθώς όπως υπενθύμισε «τον κ. Κιτσάκο εγώ τον απέλυσα».

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις και ότι το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά στη Βουλή, κατά την απάντηση σχετικής επερώτησης βουλευτών της Ν.Δ. Ειδικά για την κατηγορία περί χρέους της εταιρείας ELFE προς τη ΔΕΠΑ, υπογράμμισε ότι «τα 90 από τα 120 εκατ. ευρώ είχαν δημιουργηθεί πριν από το 2015, επί κυβερνήσεων Ν.Δ., ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε μια μικρή αύξηση, της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ». Πρόσθεσε, δε, ότι «αυστηροποιήσαμε τους όρους αποπληρωμής των τρεχουσών συναλλαγών με την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΠΑ τον Ιούνιο του 2017», πλην όμως το δικαστήριο «επιδίκασε στην ELFE ασφαλιστικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΠΑ οφείλει να πληρώνεται 100% με μεταχρονολογημένες επιταγές και να μην διακόψει την παροχή αερίου, ενώ εκκρεμεί η δικαστική διαμάχη σχετικά με το σύνολο των χρεών». Σε ερώτηση για το εάν γνωρίζει κάποιον κ. Πετσίτη, ο Υπουργός απάντησε: «Δεν τον ξέρω. Δεν έχω ιδέα από όλα αυτά» και επεσήμανε ότι απαιτείται σοβαρότητα, καθώς πρόκειται για τη «διαχείριση μιας κατάστασης η οποία, στο τέλος της ημέρας, αφορά και 700 οικογένειες εργαζομένων».

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντική και θετική και εκτίμησε ότι θα έχει ευρύτερη αποδοχή και θα προχωρήσει στη Βουλή. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε ότι τάσσεται σταθερά υπέρ της άποψης για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Αναφορικά δε, με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια έντιμη πολιτική συμφωνία, με πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και άλλα θέματα αιχμής, προσθέτοντας ότι ακόμα και τα θέματα στα οποία υπήρξαν διαφορές αντιμετωπίστηκαν με σύνεση και μετριοπάθεια και από τις δυο πλευρές.

Τέλος, σε ερώτηση εάν οι αριστερές πολιτικές είναι αδιέξοδες και το ενδεχόμενο συμμαχιών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ο Υπουργός απάντησε: «Η βασική πολιτική διαμάχη στην Ευρώπη έχει συγκεκριμένα πεδία συγκρούσεων σε μια σειρά μεγάλων θεμάτων, όπως είναι η μεταρρύθμιση της Ευρώπης, το προσφυγικό κ.ά. Νομίζω ότι είναι θεμιτό να υπάρχουν μεγάλες συγκλίσεις στις πολιτικές οικογένειες οι οποίες φτιάχνουν με διακριτό τρόπο δύο πόλους γύρω από αυτά τα θέματα. Συνεπώς και για την Αριστερά, το πεδίο σύγκλισης με τις Σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις σήμερα στην Ευρώπη είναι και επιβεβλημένο και αναγκαίο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v