Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χουλιαράκης: Το πακέτο ΝΔ θα αφήσει πίσω δημοσιονομικά ερείπια

Η οικονομία ανακάμπτει επί επτά συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ η ανεργία μειώθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός. Το σχόλιο για τα επιτόκια των ομολόγων και η αποδόμηση του προγράμματος της ΝΔ.

Χουλιαράκης: Το πακέτο ΝΔ θα αφήσει πίσω δημοσιονομικά ερείπια

Το 2015 η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον για αναπτυγμένη χώρα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό θυμίζοντας ότι το ΑΕΠ είχε ήδη υποχωρήσει 25%, η χώρα ήταν εκτός αγορών παρά τα δυο προγράμματα προσαρμογής και το τραπεζικό σύστημα ήταν ευάλωτο. Παράλληλα υπήρχαν εταίροι που επεδίωκαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Θύμισε ότι τα παραπάνω ήταν αποτέλεσμα της κάκιστης οικονομικής διαχείρισης που προηγήθηκε της κρίσης.
Όπως είπε η μόνη στρατηγική ήταν η ανάκτηση της διεθνούς εμπιστοσύνης. «Αυτό προϋπέθετε σφιχτή δημοσιονομική πολιτική για τρία χρόνια με φόρους (που δεν θέλαμε) και στοχευμένη περικοπή δαπανών», παράλληλα με την αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με τον Γ. Χουλιαράκη με την στρατηγική αυτή η χρόνια βγήκε από την κρίση και η οικονομία ανακάμπτει επί επτά συνεχόμενα τρίμηνα με επιταχυνόμενο ρυθμό, ενώ η ανεργία μειώθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα αποκλιμακώθηκαν σημαντικά οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων.
Σε ότι αφορά τις κατηγορίες ότι η χώρα είναι εκτός αγορών σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ήταν σημαντικά χαμηλότερα αν δεν υπήρχε ο κραδασμός λόγω της Ιταλίας. Θύμισε ότι το κόστος δανεισμού μέσω 10ετους την περίοδο 2002-2008 ήταν 4,36% και ο μέσος όρος το 2018 ήταν 4,18%.

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε εκτενή αναφορά σε κοινωνικά μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία τρία χρόνια παρά τις σφιχτές δημοσιονομικές συνθήκες.

Δήλωσε πως ο προϋπολογισμός του 2019 εμπεριέχει μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης κατά 0,5% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 2008.

Αναλύοντας το πρόγραμμα της ΝΔ σημείωσε ότι περιλαμβάνει μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση αλλά και άλλα, όπως, μεταξύ άλλων, η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% σε 20% και φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα φυσικών προσώπων έως 9.000 ευρώ. Όπως είπε μόνο το τελευταίο κοστίζει 2,7 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό πακέτο φτάνει μόνο τον πρώτο χρόνο τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ στην τετραετία 9,7 δισ. ευρώ.

Κατά τον Γ. Χουλιαράκη όταν κάποιος καταθέτει τέτοια δέσμη μέτρων πρέπει να τεκμηριώνει πως θα την χρηματοδοτήσει αντί να μιλά γενικόλογα για μείωση της φοροδιαφυγής και αυξημένη ανάπτυξη.
Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε από τη Βουλή να ενισχυθεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ώστε ενόψει εκλογών να μετριέται το δημοσιονομικό κόστος όσων θα εξαγγέλλουν τα κόμματα για να βελτιωθεί η ποιότητα του διαλόγου.

Επιστρέφοντας στα όσα προτείνει η ΝΔ εκτίμησε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι εκτιμά ότι η επιθετική μείωση φόρων είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και άρα δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με τον προϋπολογισμό. «Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη άποψη», τόνισε και θύμισε ότι κανένα κεντροδεξιό κόμμα στην ΕΕ δεν υιοθετεί τέτοιου είδους πολιτικές. Μόνο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα το έχει κάνει στο παρελθόν και άφησε πίσω δημοσιονομικά ερείπια.

«Για τη χώρα μας δημοσιονομικά ερείπια σημαίνουν νέο πρόγραμμα και γι’ αυτό ανησυχώ», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v