Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Δεν είναι δυνατόν ο Σημίτης να μη μιλά για τις Πρέσπες

Υπάρχει πλειοψηφία 151 βουλευτών για να περάσει η συμφωνία, εκτίμησε ο ΥΠΟΙΚ. Κάθε πράγμα στον καιρό του, το σχόλιο για τη μείωση του αφορολόγητου. Η σχέση με τον Αλ. Τσίπρα και τα καρφιά για Στουρνάρα.

Τσακαλώτος: Δεν είναι δυνατόν ο Σημίτης να μη μιλά για τις Πρέσπες

Εμείς δεν κάνουμε παροχολογία, λέμε τι θα κάνουμε και από πού θα έρθουν τα χρήματα. Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι θα κάνει κάποια πράγματα, αλλά δεν λέει πού θα βρει τα χρήματα, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο ραδιόφωνο του news 247.

«Σε αυτές τις εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ ξέρεις ποια θα είναι η κατεύθυνση, και ένα άλλο πρόγραμμα που ο Θεός ξέρει τι είναι».

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, αρκέστηκε να πει «κάθε τι στον χρόνο του», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ότι ξέρει να διαπραγματεύεται.

Εκτίμησε ότι υπάρχει πλειοψηφία 151 βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί για πολλά χρόνια. Πρέπει όλοι να πάρουν θέση, είπε. «Δεν είναι δυνατόν ο Κ. Σημίτης, επί οκτώ χρόνια πρωθυπουργός, να έχει δώσει τρεις συνεντεύξεις και να μην παίρνει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, να μη λέει τίποτα. Αυτό είναι ευθυνοφοβία».

«Όταν η Θεσσαλονίκη κοιτάζει προς τον Νότο, πάντα θα χάνει από την Αθήνα. Μόνο όταν κοιτάξει προς τον Βορρά θα αναπτυχθεί», είπε. Αναφορικά με το Ποτάμι, σημείωσε ότι δεν μπορεί να σκεφτεί ότι άνθρωποι όπως ο Στ. Θεοδωράκης, ο Γ. Μαρωτάς ή ο κος Λυκούδης δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει κάποιο συγκεκριμένο επιχείρημα και ότι θέλει τη «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εντυπωσιακό αυτό, αν δούμε την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Εκτίμησε ότι δεν πρέπει να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης. «Αν η ΝΔ πιστεύει ότι δεν έχουμε πλειοψηφία, μπορεί να κάνει μια πρόταση μομφής».

Σε ό,τι αφορά τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, θύμισε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι θα προσπαθήσει να λύσει το θέμα με την πΓΔΜ. Οποιοι δεν θα ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο τιμούν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Αποστασία δεν το λες».

Υποστήριξε δε ότι υπάρχουν 151 βουλευτές για κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «έχουμε πολλά χρόνια μια σχέση. Είχαμε και διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, θα ήταν παράλογο κάτι διαφορετικό, αλλά σέβεται ο ένας τον άλλο. Ο Αλέξης έχει πιο πολιτική σκέψη. Εγώ θέλω οι αποφάσεις να παίρνονται συλλογικά. Πολλές φορές δεν γίνεται, εκ των πραγμάτων. Υπήρξε η συλλογικότητα, θα μπορούσε να υπάρξει παραπάνω».

Ο ίδιος αρνήθηκε τον τίτλο του δελφίνου και του πιθανού διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσε την άποψη ότι θα είναι ξανά πρωθυπουργός και δήλωσε ότι όταν θα υπάρξει αντικατάσταση του τελευταίου, θα πρέπει να είναι από τη νέα γενιά.

Τα "κόκκινα" δάνεια, τα ληξιπρόθεσμα και ο Στουρνάρας

"Δουλεύουμε ένα σχήμα εγγυήσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, βοηθά ότι αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, δεν υπάρχει πρόβλημα ευστάθειας" είπε ο υπουργός.

"Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες είναι λίγο πάνω από 2 δισ, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι που ξεχνά να πει η ΝΔ αμφισβητείται στα δικαστήρια. Δημιουργούμε συστήματα ελέγχου ώστε να εκπληρώνονται αυτές οι υποχρεώσεις του κράτους. Είχαμε ένα δημόσιο τομέα που δεν ήταν προσανατολισμένος να λύνει τέτοια προβλήματα" συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη στάση του Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι "έχουμε διαφωνίες στην πολιτική με τον κ. Στουρνάρα και της ομάδας του. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η συνεργασία μέσα σε ένα πλαίσιο όπου θα υπήρχαν διαφωνίες. Η ΤτΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Στουρνάρας είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η δημοσιότητα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι πιο στενά στο ρόλο του".

Επενδύσεις και Capital Controls

"Κάθε δύο μήνες υπογράφω ένα χαρτί που φιλελευθεροποιεί τα capital controls. Οσο επιστρέφουν καταθέσεις τόσο θα μεγαλώνει η φιλελευθεροποίηση. Στο τέλος αυτού του χρόνου θα είναι ελάχιστοι οι περιορισμοί", είπε ο κ. Τσακαλώτος ερωτηθείς για το πότε θα έρθει η πλήρης άρση των Capital Controls.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, σημείωσε ότι είναι υπερβολή και ψέμα ο ισχυρισμός ότι δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα. "Οι επενδύσεις θέλουν έναν καθαρό διάδρομο. Αυτό έγινε με την αναδιάθρωση του χρέους. Γι αυτό τώρα περιμένουμε πολλές επενδύσεις. Το να μας λένε οι αντίπαλοί μας που χρεοκόπησαν τη χώρα ότι δεν γίνονται επενδύσεις είναι, το λιγότερο, υπερβολικό. Το Ελληνικό προχωράει, περιμένουμε την άδεια για το καζίνο, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Είναι εφικτό να ξεκινήσουν τα έργα μέχρι το καλοκαίρι", είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v