Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραγασάκης: Χωρίς ανάκαμψη της μεσαίας τάξης δεν υπάρχει βιώσιμη ανάκαμψη

Τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα την αντιμετωπίζουμε λοιπόν ως σύμμαχο και βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, τόνισε σε συνάντηση με το νέο Δ.Σ. της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Δραγασάκης: Χωρίς ανάκαμψη της μεσαίας τάξης δεν υπάρχει βιώσιμη ανάκαμψη

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε σήμερα με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Στη συνάντηση από πλευράς του Υπουργείου συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης, η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ και ΤΑ Ευγενία Φωτονιάτα και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.

Στην τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μεταξύ άλλων σημείωσε:

• Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται σε παράγοντες όπως η αύξηση των εξαγωγών, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο αυξημένος αριθμός ιδρύσεων επιχειρήσεων. Επίσης, να σημειωθεί, ότι εκτιμάται πως το 2018 οι καταθέσεις ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,4% σε σχέση με πέρυσι. Συνεπώς, ο κορμός της ανάκαμψης της οικονομίας στηρίζεται στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και, γενικότερα, τη μεσαία τάξη - μια τάση που είναι βεβαίως ακόμη στην αρχή.

• Με τη δομή που έχει η ελληνική κοινωνία χωρίς την ανάκαμψη της μεσαίας τάξης και τη στήριξη των πιο φτωχών στρωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας. Γι’ αυτό και η πολιτική μας είχε αυτό τον πολιτικό στόχο. Αρχικά δώσαμε βάρος στην αντιμετώπιση των πιο ακραίων μορφών φτώχειας ώστε να αποτρέψουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στη συνέχεια βαθμιαία, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που κατακτούμε διευρύνουμε το φάσμα της πολιτικής μας για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και της μικρής επιχειρηματικότητας.

• Τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα την αντιμετωπίζουμε λοιπόν ως σύμμαχο και βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Με στοχευμένες δράσεις και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις μειώνουμε τα διοικητικά βάρη, περιορίζουμε τη γραφειοκρατία, καταργούμε τους μεσάζοντες και τις διαμεσολαβήσεις αντικειμενοποιώντας τις σχέσεις με το κράτος. Διευρύνουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης με ενεργητικές δράσεις και εργαλεία πέραν του τραπεζικού συστήματος. Ενισχύουμε την καινοτομία την εξωστρέφεια, τη συνεργασία, τη συλλογικότητα διότι μόνο έτσι η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγέθη του διεθνούς ανταγωνισμού. Δημιουργούμε νέους θεσμούς και πολιτικές και αντιμετωπίζουμε χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και επιτρέπουμε την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v