Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα: Μικρή άνοδο στις τιμές κατοικιών βλέπει για το 2019 η Fitch

Η υψηλή φορολογία και η πολυετής χειμερία νάρκη στη στεγαστική πίστη είναι οι κύριες αιτίες για την αναιμική άνοδο των τιμών στις κατοικίες σύμφωνα με το διεθνή οίκο. Οι ξένοι αγοραστές ανεβάζουν τις τιμές στην Αθήνα.

Ελλάδα: Μικρή άνοδο στις τιμές κατοικιών βλέπει για το 2019 η Fitch

Νέα μικρή άνοδο τιμών στις κατοικίες κατά 1% , μετά το 0,5% του 2018, αλλά και διατήρηση της πολυετούς χειμερίας νάρκης στη στεγαστική πίστη προβλέπει για το 2019 στν Ελλάδα η Fitch.

Στην ετήσια έκθεση «Global Housing and Mortgage Outlook – 2019» επισημαίνεται πως οι τιμές των κατοικιών θα σημειώσουν πολύ μικρή άνοδο την επόμενη διετία, παρά την ήπια βελτίωση στα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Ως αιτίες για τη διατήρηση των τιμών στις κατοικίες κοντά στα σημερινά επίπεδα επισημαίνονται οι περιορισμένες δυνατότητες παροχής δανείων από τις ελληνικές τράπεζες και η υψηλή φορολόγηση ειδικά των νέων κατασκευών. Την ίδια στιγμή, όμως, επισημαίνεται πως οι αγορές από ξένους «ανεβάζουν τις τιμές των ενοικίων σε επίπεδα στα οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο τοπικός πληθυσμός».

Στην έκθεση της Fitch αναφέρεται πως από το τρίτο τρίμηνο του 2017 οι τιμές των κατοικιών (σ.σ. όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας) «έπιασαν πάτο». Από τότε καταγράφονται σημάδια πολύ μικρής ανόδου των τιμών. Οι τιμές στην Αθήνα παρουσίασαν την μεγαλύτερη αύξηση (1,2% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2018 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017), με την Fitch να αποδίδει τη βελτιωμένη εικόνα στις αγορές από ξένους επενδυτές. Οι τελευταίοι έδειξαν ενδιαφέρον κυρίως λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά και το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα».

Οι αναλυτές της Fitch υποστηρίζουν πως «δεν είναι ξεκάθαρο αν αποδώσουν τα μέτρα» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των τραπεζών. Προσθέτουν, επίσης, πως η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει μεταφραστεί σε ανάταση της αγοράς στεγαστικής πίστης και προβλέπουν πως παρά τη βελτιωμένη ρευστότητα των τραπεζών η εικόνα δεν θα βελτιωθεί σημαντικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v