Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προ των πυλών ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός

Οι νέοι σχεδιασμοί του ΥΠΟΙΚ για τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Επανέρχονται τα σενάρια και για επαγγελματικό ακατάσχετο. Κινητικότητα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην Εφορία. Αλλαγές και στην πάγια ρύθμιση.

Προ των πυλών ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός

Στο τέλος Φεβρουαρίου, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο προοδευτικά ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός, ένα μέτρο το οποίο επεξεργάζεται εδώ και μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο είναι πλέον «ώριμο» και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να σταθμίσει τα δεδομένα, μεταξύ των οποίων και ο πολιτικός χρόνος, πριν θέσει το νέο μέτρο σε ισχύ.

Ο προοδευτικά ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός εντάσσεται στο επονομαζόμενο δεύτερο πακέτο θετικών μέτρων της κυβέρνησης και ιδανικά θα έμπαινε σε ισχύ ταυτόχρονα με μια νέα ρύθμιση οφειλών προς την εφορία.

Όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια των επαφών της κυβέρνησης με τους θεσμούς στην Αθήνα στο τέλος Ιανουαρίου, το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να μη βάλει στη δεδομένη χρονική στιγμή το μέτρο στο τραπέζι. Κυριακάτικο δημοσίευμα, όμως, (Documento) έφερε τον πρωθυπουργό να έχει δώσει εντολή προώθησης της ρύθμισης προς την Εφορία μέσα στο επόμενο δίμηνο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται επίσης η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης στις 48, σε συνδυασμό με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, αλλά και η καθιέρωση 120 δόσεων για παλαιές οφειλές.

Οι θεσμοί είναι γνωστό πως δεν επικροτούν μια νέα ρύθμιση χρεών προς την εφορία και τυχόν έξτρα τριβές (πέραν της δυστοκίας που καταγράφεται για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, τις καθυστερήσεις στα 16 μεταμνημονιακά «προαπαιτούμενα» και τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη) δεν πρέπει να αποκλείονται.

Αντίθετα, το σχέδιο για τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό δεν φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα, καθώς το ισχύον πλαίσιο είναι προβληματικό. Όταν η εφορία προχωρά σε κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού, ο λογαριασμός παραμένει δεσμευμένος μέχρι την πλήρη εξόφληση των υποχρεώσεων.

Με το νέο σχεδιασμό, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορούν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για το σταδιακό ξεκλείδωμα των λογαριασμών θα είναι η υπαγωγή των χρεών σε ρύθμιση και η ευλαβική τήρησή της. Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάσει της ρύθμισης, θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει προς την Εφορία ο οφειλέτης. Για παράδειγμα, αν η μηνιαία δόση της ρύθμισης ανέρχεται σε 300 ευρώ, η εμπρόθεσμη πληρωμή της θα οδηγεί σε δυνατότητα «κίνησης» 900 ή 1.200 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.

Παράλληλα εξετάζεται και ένας ειδικός ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός. Η προθεσμία δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού από τους υπόχρεους αποδοχής πληρωμών μέσω POS παρατάθηκε έως τις 28 Φεβρουαρίου και δεν αποκλείεται (αν δεν υπάρξουν ανατροπές) από την 1η Μαρτίου να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο που προβλέπει προοδευτικά ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό. Εξετάζεται το ύψος του ποσού που θα είναι ακατάσχετο να συναρτάται με τις εισπράξεις της επιχείρησης ή του επαγγελματία που προέρχονται από τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. 

Κριτήρια  για το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού θα αποτελούν επίσης ο τζίρος που πραγματοποιεί ο επαγγελματίας αλλά και η επαγγελματική του δραστηριότητα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v