Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πάγος» σε χαμηλότερα πλεονάσματα από Βερολίνο και Κομισιόν

Ισχύουν όσα έχουμε συμφωνήσει στο Eurogroup, επισημαίνει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας το παράθυρο Βέμπερ για χαμηλότερα πλεονάσματα. Η στάση της Κομισιόν. Πόλεμος ανακοινώσεων κυβέρνησης - ΝΔ.

«Πάγος» σε χαμηλότερα πλεονάσματα από Βερολίνο και Κομισιόν

H πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι "σαφής" επισήμανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν αναφορικά με τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα έτη.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του κορυφαίου υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί τους εν λόγω στόχους με μια διαφορετική κυβέρνηση, είπε πως κατ'αρχήν η Επιτροπή «δε σχολιάζει σχόλια». Ωστόσο, σημείωσε πως σε γενικές γραμμές, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπάρχει μια σαφής πορεία, την οποία έχουμε εξηγήσει πολλές φορές.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ για την δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων με ενδεχόμενη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχολιάζει δηλώσεις κομμάτων, σημείωσε ωστόσο ότι ισχύουν οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup και επανέλαβε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση γίνεται σε πνεύμα εμπιστοσύνης, όπως καταδείχθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ στην Αθήνα.

«Μιλώ εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και για αυτό δεν θα σχολιάσω δηλώσεις κομμάτων. Για την κυβέρνηση μπορώ να πω: συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση με εμπιστοσύνη - αυτό πιστεύω καταδείχθηκε και κατά την τελευταία επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα - και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι «ισχύουν αυτές οι συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Ελλάδα με το Eurogroup για την πορεία του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων και για το πώς αυτή πρεπει να συνεχιστεί». Και όλα αυτά «συνοδεύονται από τους θεσμούς, από το Eurogroup, στο πλαίσιο αυτού το οποίο ονομάζεται μεταπρογραμματική επιτήρηση. Σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα στη γερμανική θέση», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κληθείς, δε, να απαντήσει αν επί της αρχής υπάρχει η δυνατότητα για χαμηλότερα πλεονάσματα, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «ισχύουν οι συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup».

ΝΔ: Θέλει η κυβέρνηση-κουρελού να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα;

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση πανικόβλητη μετά τις δηλώσεις Βέμπερ ότι η επόμενη Κομισιόν θα εξετάσει το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των πλεονασμάτων, προσπάθησε μέσω του ΑΠΕ (!) να αποσπάσει διαβεβαιώσεις από το Βερολίνο ότι η θηλιά που έχει περάσει ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό θα παραμείνει στη θέση της.

Ρωτάμε, λοιπόν, την κυβέρνηση-κουρελού: Θέλει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να αναπνεύσουν η οικονομία και οι Έλληνες; Ναι ή όχι;

Μέχρι να μας απαντήσουν, ας πάψουν τουλάχιστον να λειτουργούν επί ζημία της χώρας».

Μαξίμου: Η ΝΔ παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με τις πλάτες του Βέμπερ

Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε το σχόλιο της ΝΔ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά και την απάντηση του Βερολίνου για τις δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

«Η ΝΔ, που ως κυβέρνηση υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% εις το διηνεκές και παρά το όργιο λιτότητας που επέβαλε στον ελληνικό λαό, δεν κατάφερε να πιάσει ούτε 0,5%, σήμερα που η κυβέρνηση έχει βγάλει τη χώρα εκτός μνημονίων, παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με τις πλάτες του ακραίου Βαυαρού πολιτικού, κ. Βέμπερ.

Του ίδιου πολιτικού δηλαδή, στον οποίο προσέφευγε ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να μεσολαβήσει, για να μην ακυρώσει η κυβέρνηση την περικοπή στις συντάξεις», αναφέρει στο σχόλιό του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v