Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιάκος: Μείωση φορολόγησης με αναπτυξιακή προσέγγιση

Σε ότι αφορά την ασφάλιση, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ τόνισε ότι επιχειρείται να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να λειτουργεί συμπληρωματικά και αποτελεσματικά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας.

Λιάκος: Μείωση φορολόγησης με αναπτυξιακή προσέγγιση

Ας μην τσακωνόμαστε για τα αυτονόητα” υπογραμμίζει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει όλα τα θέματα να θυσιάζονται στο βωμό της κομματικής σκοπιμότητας. Μιλώντας στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών αναφέρθηκε στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία, απαντώντας και στη συζήτηση που έχει ανοίξει για αλλαγές στα πρωτογενή πλεονάσματα και στους φορολογικούς συντελεστές.

“Άλλοι φορολογικοί συντελεστές συνεπάγεται και άλλοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα. Επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, όλα συνηγορούν ότι αυτό, σε χρόνο ενεστώτα, σήμερα που μιλάμε δηλαδή, έχει περιορισμένες πιθανότητες αποδοχής από τους θεσμούς και τους Ευρωπαίους εταίρους μας” σημείωσε χαρακτηριστικά. Συνέχισε λέγοντας “κατανοώ ότι είναι μια πρόταση που προκαλεί ευαρέσκεια και είναι προεκλογικά φιλική. Στο μέλλον ενδεχομένως οι συνθήκες να είναι πιο ιδανικές και θα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο να αδράξουμε την όποια ευκαιρία”.

Απαντώντας – χωρίς να κατονομάζει- στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Δημήτρης Λιάκος επεσήμανε “ας μην αναλωνόμαστε, να το πω απλά ,τσακωνόμαστε, στα αυτονόητα”. Συνέχισε λέγοντας “κανείς δε μπορεί να διαφωνήσει ότι όσο πιο χαμηλά τα πλεονάσματα τόσο το καλύτερο για όλους. Όσο πιο χαμηλοί οι φορολογικοί συντελεστές τόσο μεγαλύτερο, υπό και άλλες προϋποθέσεις, το διαθέσιμο εισόδημα και η αποταμίευση”.

Επεσήμανε μάλιστα πως “δεν θεωρώ ότι συνεισφέρει ουσιαστικά η δημόσια συζήτηση να μετατρέπεται σε αντιπαράθεση με όρους παρελθόντος, ποιος ήταν πιο σωστός ή ποιος είχε δίκιο ή άδικο, και επικοινωνιακού εντυπωσιασμού. Θα έλεγα ότι αυτή η κατανόηση είναι απόδειξη της προόδου και της ωρίμανσης του πολιτικού συστήματος και κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο, έστω ελάχιστο, πολιτικής συναίνεσης”.

Όσον αφορά στο ζήτημα της φορολόγησης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ επεσήμανε πως το ύψος των συντελεστών δεν είναι πανάκεια για την επίλυση όλων των ζητημάτων. Προσέθεσε δε πως “ πρόσφατα ευρήματα της διεθνούς εμπειρίας δείχνουν ότι από μόνη της η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν οδηγεί κατά ανάγκην σε αύξηση των εσόδων του κράτους αλλά ούτε και των επενδύσεων”.

“Πρέπει να μιλάμε όλοι με υπευθυνότητα, χωρίς κραυγές και γηπεδικά συνθήματα” σημείωσε χαρακτηριστικά. Παρουσίασε μάλιστα τον οδικό χάρτη των φορολογικών ελαφρύνσεων για τα επόμενα έτη, επισημαίνοντας πως αναλόγως της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών μπορεί να διευρυνθεί.

Κατά την τοποθέτηση του στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ο Δημήτρης Λιάκος υπογράμμισε πως “επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο πλαίσιο όπου, δημόσιος τομέας και ιδιωτικός ασφαλιστικός κλάδος θα λειτουργούν συμπληρωματικά και κυρίως αποτελεσματικά. Αυτό όμως προϋποθέτει σαφείς κανόνες και χρηστές πρακτικές, και την ανάγκη ενός αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου, γιατί πρόκειται για ένα κλάδο, όπου υπό συνθήκες κακοδιοίκησης, όπως διαπιστώσαμε δυστυχώς στο παρελθόν με διάφορα παραδείγματα, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το δημόσιο συμφέρον”.

Συνέχισε υπογραμμίζοντας “έχουμε σήμερα ένα ισχυρό δημόσιο πυλώνα κύριας ασφάλισης και έναν επικουρικό, επίσης εξισορροπημένο οικονομικά. Όσον αφορά τον δεύτερο υπάρχουν προτάσεις για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που μπορούν να συζητηθούν. Από την προσωπική μου εμπειρία θεωρώ την ιδέα της ενίσχυσης και της περαιτέρω επέκτασης και εξέλιξης των επαγγελματικών ταμείων ως ένα πεδίο που αξίζει περαιτέρω επεξεργασίας και θετικής ανταπόκρισης από την πολιτεία”.

Μάλιστα επεσήμανε πως “υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για το δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την ελληνική κεφαλαιαγορά. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα πηγή πόρων για επενδυτική αξιοποίηση”. Συνέχισε λέγοντας πως “υπάρχει και ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης με ανανεωμένες δυνατότητες για τον κλάδο καθώς οι σύγχρονες δημογραφικές και αναπτυξιακές προκλήσεις δημιουργούν νέα δεδομένα και την ανάγκη για καινοτόμα ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v