Δείτε εδώ την αποκλειστική μας συνεργασία

ΕΦΚΑ: Βγάλαμε... λάθος ειδοποιητήρια για 47.000 μηχανικούς

Αναστάτωση προκλήθηκε σε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, μηχανικούς του δημοσίου, οι οποίοι έλαβαν ειδοποιητήρια προκειμένου να πληρώσουν επιπλέον εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Τι απαντά η διοίκηση του Ταμείου. Πώς θα γίνει η νέα εκκαθάριση.

ΕΦΚΑ: Βγάλαμε... λάθος ειδοποιητήρια για 47.000 μηχανικούς

Λανθασμένα ειδοποιητήρια, με χρεώσεις επιπλέον εισφορών σε χιλιάδες μηχανικούς, δημοσίους υπαλλήλους που απασχολούνται αποκλειστικά ως μισθωτοί, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, προκαλώντας ανησυχία στους ασφαλισμένους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, αντιδρώντας άμεσα στο νέο αυτό λάθος, ζήτησε με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ την άμεση απόσυρση των λανθασμένων ειδοποιητηρίων, καθώς και την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας αυτής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μάλιστα στην επιστολή της, σε αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν πολλαπλά προβλήματα στην ασφαλιστική ικανότητα των μηχανικών.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ παραδέχθηκε πως κατά τη διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης εισφορών μη μισθωτών Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με τα νέα μειωμένα ποσοστά κλάδου σύνταξης, δεν ελήφθησαν υπόψη εισοδήματα μισθωτών υπηρεσιών σε μεμονωμένες περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης.

«Το πρόβλημα οφείλεται σε εκ παραδρομής λανθασμένη παραδοχή στο μηχανογραφικό σύστημα», αναφέρει ο ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του κι επισημαίνει ότι αυτό είχε ως συνέπεια, 47.034 ασφαλισμένοι να αντιμετωπιστούν ως ενεργοί ασφαλισμένοι μη έχοντας εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και να χρεωθούν με την ελάχιστη μηνιαία εισφορά.

Οι ασφαλισμένοι αυτοί (εάν είχαν ληφθεί υπόψη οι αποδοχές τους) δεν θα ήταν υπόχρεοι καταβολής εισφορών για την επιχειρηματική δραστηριότητα, ή θα ήταν υπόχρεοι καταβολής 10 ευρώ υπέρ του κλάδου ανεργίας, ή θα κατέβαλαν μικρότερη εισφορά από την ελάχιστη μηνιαία.

«Η αστοχία εντοπίστηκε αμέσως» αναφέρει στην ανακοίνωση το ταμείο, και έγιναν οι πιο κάτω ενέργειες:

α. Εντοπισμός της αστοχίας παραδοχών της ΗΔΙΚΑ.

β. Υπολογισμός του πλήθους που επηρεάστηκε (47.034 ασφαλισμένοι).

γ. Απόσυρση των συγκεκριμένων ειδοποιητήριων και διαγραφή των εγγραφών Ιανουαρίου 2019 από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

δ. Ανάρτηση μηνύματος στη μερίδα των ασφαλισμένων αυτών στο δίκτυο ΕΦΚΑ, ώστε να μη λαμβάνεται υπόψη η εισφορά Ιανουαρίου κατά τον έλεγχο προϋποθέσεων ενημερότητας και έκδοση σχετικού ενημερωτικού εγγράφου.

ε. Αποστολή προσωποποιημένου μηνύματος μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους, με το οποίο ενημερώθηκαν ότι το ειδοποιητήριο εισφορών Ιανουαρίου 2019 που είχε αναρτηθεί στη μερίδα τους, προσωρινά έχει ανακληθεί διότι διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν ληφθεί τα εισοδήματά τους από μισθωτές υπηρεσίες. Ήδη διενεργείται έλεγχος επαλήθευσης, με σκοπό την εκ νέου ανάρτηση μαζί με τις εισφορές Φεβρουαρίου 2019.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, οι εισφορές Ιανουαρίου 2019 δεν θα είναι απαιτητές για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, ικανότητας κ.λπ.».

Παράλληλα, επισημαίνει ο ΕΦΚΑ ότι αντιμετωπίστηκαν 123 περιπτώσεις παγίων εντολών και εστάλη προσωποποιημένο μήνυμα ενημέρωσης.

Στο νέο κρούσμα λανθασμένων υπολογισμών αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, δηλώνοντας πως «τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του ασφαλιστικού μορφώματος “Κατρούγκαλου” και τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, το υπουργείο Εργασίας εξακολουθεί να εμφανίζει σημάδια πρωτοφανούς διοικητικού χάους και συμπτώματα παράλυσης, με θύματα πάντα τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους».

Ρούλα Σαλούρου salourou@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus