Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα παιχτεί το πολιτικό παιχνίδι Αθήνας - Βρυξελλών

Την τελική απόφαση της Αθήνας αναμένουν στις Βρυξέλλες. Τι θα γίνει με τη δόση. Η επίσκεψη Μοσκοβισί και τα «κατά προτίμηση» προαπαιτούμενα. Συνεδριάζει το EWG.

Πώς θα παιχτεί το πολιτικό παιχνίδι Αθήνας - Βρυξελλών

Οι δανειστές περιμένουν την Αθήνα και συγκεκριμένα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποφασίσει εάν θέλει να «λήξει» την εκκρεμότητα με τον Νόμο Κατσέλη μέχρι το Eurogroup στις 11 Μαρτίου, να λάβει τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου και να δώσει καθαρό σήμα στις αγορές, ή αν θα αφήσει το θέμα για μετά τις εκλογές.

Το σήμα πάντως δόθηκε χθες και το επανέλαβε σήμερα ο επίτροπος Μοσκοβισί στον Ελληνα πρωθυπουργό, ότι ο χρόνος «παρατείνεται» μέχρι το Eurogroup.

Σήμερα συνεδριάζει το EuroWorking Group, όπου θα εξεταστούν οι εκθέσεις της Κομισιόν για το ευρωπαϊκό εξάμηνο καθώς και η έκθεση προόδου για τη χώρα μας. Οπως όμως μας ενημέρωσαν καλά πληροφορημένες πηγές, εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας-δανειστών, τότε θα συγκληθεί και έκτακτο EwG γι' αυτό τον σκοπό, πριν τις 11 Μαρτίου.

Το ενδιαφέρον στην έκθεση της Κομισιόν, που πρώτο έγραψε το Euro2day.gr, ήταν ότι ανέγραφε μεν τα προαπαιτούμενα και τους αστερίσκους της αξιολόγησης και τα προαπαιτούμενα για το 2019, όμως δεν πήγαινε ένα βήμα παραπέρα, ώστε να κάνει αυστηρές συστάσεις. Και αυτό παρατηρήθηκε και στις εκθέσεις άλλων προβληματικών χωρών, όπως η Ιταλία και η Κύπρος. Μαζί με την Ελλάδα, οι δύο αυτές χώρες ανήκουν στις «υψηλού κινδύνου», λόγω των κόκκινων δανείων.

Ο λόγος είναι αυτός που έχουμε αναφέρει πολλάκις και έχει να κάνει με την πολιτική απόφαση της αφρόκρεμας της ΕΕ να μην ταράξει τα νερά πουθενά, για να μη δημιουργηθούν αυξημένα ρίσκα και κίνδυνοι στην ανάπτυξη. Αυτό που δεν λένε βέβαια είναι το γεγονός ότι πίσω από αυτή τη δικαιολογία βρίσκεται μια άλλη, που έχει να κάνει με τις ευρωεκλογές.

Ο «πυρήνας» των τεσσάρων ηγετών (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Κομισιόν) δεν θέλει να δημιουργηθούν δυσαρέσκειες σε διάφορες χώρες που να ενισχύσουν τα άκρα και να αυξηθεί η δύναμη τους στην ευρωβουλή. Ηδη τα πρώτα δείγματα που έχουν στα χέρια τους οι Μέρκελ, Μακρόν, Γιούνκερ και Ρούτε δείχνουν απώλειες και για το ΕΛΚ και για τους ευρωσοσιαλιστές, που πλέον θεωρούνται μη αναστρέψιμες.

Οσο για την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθηνα, πολλοί έχουν σπεύσει να τη συνδέσουν με «χαρακώματα» και δυσαρέσκειες, όμως, έχει να κάνει απλά με την ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών καθώς ο κ. Γιούνκερ απέρριψε τη σχετική πρόσκληση...


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v