Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Itar-Tass: Η Μόσχα εργάζεται για έκδοση του Mr. Bitcoin στη Ρωσία

Ο Βίνικ πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 26 Νοεμβρίου του 2018, διαμαρτυρόμενος για το «δικαστικό αίσχος», χαρακτηρίζοντας τον εαυτόν του πολιτικό κρατούμενο και απαιτώντας οι Ελληνικές αρχές να του δώσουν τη δυνατότητα να επιστρέψει στη χώρα του.

Itar-Tass: Η Μόσχα εργάζεται για έκδοση του Mr. Bitcoin στη Ρωσία

Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται προκειμένου να πετύχει την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ από την Ελλάδα στη Ρωσία, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα σαφήνεια για το θέμα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, όπως μεταδίδει το Itar-Tass.

«Χειρίζονται την τύχη του Βίνικ, φυσικά. Δεν υπάρχει ακόμα σαφήνεια. Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται πάνω στο θέμα αυτό, άρα αυτό το ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί εκεί, αφού το υπουργείο Εξωτερικών είναι το μοναδικό σημείο επαφής για τέτοιες υποθέσεις», είπε.

Ο Ρώσος πολίτης Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη στην Ελλάδα στις 25 Ιουλίου του 2017, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, με την κατηγορία του ξεπλύματος 4-9 δισ. δολαρίων μέσω της πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων BTC-e, η οποία δεν υφίσταται πλέον. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε το 2017 την έκδοση του Βίνικ στις ΗΠΑ αργότερα όμως αναθεώρησε την απόφασή του και πρώτα αποφάσισε την έκδοσή του στη Ρωσία κατόπιν αιτήματος του γραφείου της Ρωσικής εισαγγελίας, και στη συνέχεια στη Γαλλία μετά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Παρίσι.

Ο Βίνικ πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 26 Νοεμβρίου του 2018, διαμαρτυρόμενος για το «δικαστικό αίσχος», χαρακτηρίζοντας τον εαυτόν του πολιτικό κρατούμενο και απαιτώντας οι Ελληνικές αρχές να του δώσουν τη δυνατότητα να επιστρέψει στη χώρα του. Στις 28 Φεβρουαρίου του 2019 ο δικηγόρος του Βίνικ έμαθε πως οι Ελληνικές αρχές είχαν μεταφέρει τον Ρώσο κατηγορούμενο από το κελί του σε ειδική κλινική, όπου λαμβάνει θεραπεία προκειμένου να μπορέσει να σταματήσει την απεργία πείνας του.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Βίνικ απαιτούν την απελευθέρωση του πελάτη τους, διότι η 18μηνη περίοδος που προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδος για την κράτησή του χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, έληξε στις 26 Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v