Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τρεις φάσεις οι έρευνες υδρογονανθράκων

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι συμβάσεις παραχώρησης για την Κρήτη. Σε ποιες περιοχές έχουν δοθεί άδειες, βρίσκονται σε φάση ερευνών και πού πέφτουν τα πρώτα γεωτρύπανα. Νέες περιοχές ετοιμάζει να βγάλει σε διαγωνισμό η ΕΔΕΥ.

Σε τρεις φάσεις οι έρευνες υδρογονανθράκων

Δύο ακόμη παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπαίνουν στην τελική ευθεία προς υπογραφή και κύρωση από τη Βουλή.

Πρόκειται για τα ελπιδοφόρα θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης, για τα οποία έχουν αναδειχθεί ως επιλεγέντες αιτούντες οι εταιρείες της κοινοπραξίας Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ. Με χθεσινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελου εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εννιά μήνες μετά την υποβολή της στο υπουργείο από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Πλέον απομένει η αποστολή από την ΕΔΕΥ της ΣΜΠΕ και των συμβάσεων μίσθωσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αφού εγκριθεί, επιστρέφει στο υπουργείο για υπογραφή με τους παραχωρησιούχους κι έπειτα κατευθύνεται στη Βουλή προς κύρωση.

Οι δύο αυτές συμβάσεις σε συνδυασμό με εκείνες που είναι έτοιμες να κατατεθούν στη Βουλή, δηλαδή για τη θαλάσσια περιοχή του «Ιονίου» των Repsol - ΕΛ.ΠΕ και του «οικοπέδου 10 - Κυπαρισσιακός Κόλπος» των ΕΛ.ΠΕ, αποτελούν τη δεύτερη ταχύτητα του προγράμματος ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Ελλάδας.

Η πρώτη ταχύτητα αφορά τις παραχωρήσεις που έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή και βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας των ερευνών ή αυτές είναι σε εξέλιξη. Δύο από τα πρώτα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί, ο Πατραϊκός Κόλπος στις ΕΛΠΕ - Edison και το Κατάκολο στην Energean Oil & Gas, μπαίνουν στα στάδια των γεωτρήσεων. Στην πρώτη περιοχή, η ερευνητική γεώτρηση εκτιμάται περί τις αρχές του 2020 όπως και στη δεύτερη περιοχή, όπου εκεί, το γεωτρύπανο που θα πέσει θα είναι για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Άλλες περιοχές που βρίσκονται σε φάση ερευνών είναι οι χερσαίες: Τα «Ιωάννινα» και η «Αιτωλοακαρνία» των Repsol - Energean Oil & Gas και η «Άρτα - Πρέβεζα» των ΕΛ.ΠΕ. Επίσης οι θαλάσσιες περιοχές «οικόπεδο 2» των Total - Edison - ΕΛ.ΠΕ και η «ΒΔ. Πελοπόννησος» των ΕΛ.ΠΕ.

Με τις προαναφερόμενες δύο ταχύτητες ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο πρώτος μεγάλος κύκλος των παραχωρήσεων που ξεκίνησαν από τις διαγωνιστικές διαδικασίες του 2012 μέχρι και τον Αύγουστο του 2017.

Πλέον, αναπτύσσεται τρίτη ταχύτητα στο ερευνητικό πρόγραμμα της χώρας, με την ΕΔΕΥ να επιδιώκει την παραχώρηση κι άλλων αδιάθετων θαλάσσιων «οικόπεδων» νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, ανάμεσα στον Μεσσηνιακό Κόλπο και των Χανίων αλλά και περιοχών του Ιονίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v