Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποινικές διώξεις για τα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ζητά η οικονομική εισαγγελία

Στον κατάλογο με τους εμπλεκόμενους περιλαμβάνονται πάνω από 100 τραπεζικά στελέχη και 9 ταμίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την περίοδο 2005-2011. Τι λέει το εισαγγελικό πόρισμα. Η αντίδραση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποινικές διώξεις για τα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ζητά η οικονομική εισαγγελία

Την άσκηση ποινικής δίωξης για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων ζητεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών με έγγραφό της η οικονομική εισαγγελία.

Στον κατάλογο με τους εμπλεκόμενους περιλαμβάνονται πάνω από 100 τραπεζικά στελέχη και 9 ταμίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την περίοδο 2005-2011 .

Η δικαστική έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης, κατέληξε στο αίτημα απαγγελίας κατηγοριών για τα κακουργήματα της απιστίας (για τα τραπεζικά στελέχη) και ηθικής αυτουργίας σε αυτή (για τους ταμίες των κομμάτων της περιόδου 2005-2011 . Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, τα επίμαχα δάνεια φέρονται να ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια και σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.

Αρχικά η έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων είχε τεθεί στο αρχείο, και ανακινήθηκε εν νέου μετά από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου το 2017 με αποτέλεσμα τελικά να αναβιώσει το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη το οποίο μιλούσε εξ αρχής για δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση προς τα κόμματα απλώς και μόνο με εγγύηση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση.

Το 2013 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν καταθέσει τροπολογία που ουσιαστικά έθετε την υπόθεση στο αρχείο εφόσον για την χορήγηση των δανείων υπήρχαν αποφάσεις των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων των τραπεζών και εφόσον είχαν τηρηθεί οι κανόνες της ΤτΕ για τη χορήγηση δανείων, δηλαδή να υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις.

Με βάση το πόρισμα Καλούδη που αναβίωσε με την παραγγελία δίωξης, ο σκόπελος της τροπολογίας ξεπεράστηκε με το σκεπτικό ότι αυτές οι επαρκείς εξασφαλίσεις δεν υπήρχαν δεδομένου ότι δεν μπορεί να νοηθεί ως εξασφάλιση η μελλοντική χρηματοδότηση με βάσει τον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων επισημαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα δάνεια (σε Πειραιώς ως διαδόχου της Αγροτικής και Attica) έχουν καταστεί απαιτητά και με αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, δηλαδή ουσιαστικά είναι κόκκινα.

Υπό δίωξη βρίσκονται στελέχη από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Attica.

Τα δάνεια του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση είναι ενήμερα συνεπώς δεν έχουν ποινικό ενδιαφέρον.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν τους προλαβαίνουμε με τα δανεικά και αγύριστα

«Μετά το θαλασσοδάνειο του συνεργάτη του κ. Στουρνάρα, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται μαζί με τραπεζικούς για θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν τους προλαβαίνουμε με τα δανεικά και αγύριστα…», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το αίτημα της οικονομικής εισαγγελίας για άσκηση σχετικών ποινικών διώξεων.

«Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, αντί να αγχώνεται για τις δημοσκοπήσεις, μήπως και ξαναπιάσουν την κουτάλα με το ΠΑΣΟΚ, ας ζητήσει έστω μία συγγνώμη. Και μετά να εξηγήσει πώς και πότε θα επιστρέψει τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών», σημειώνει η Κουμουνδούρου.

ΝΔ για δάνεια κομμάτων: Η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες, όμως, έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν.

Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό».

ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί γκεμπελική τακτική σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί την γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, εργαλειοποιώντας το θέμα των δανείων των κομμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζει δε, λέγοντας ότι «κατά περίεργο τρόπο εξαιρείται από την σχετική έρευνα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσω μάλλον όταν ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που με επιστολή του στις 14/12/2010, ζητούσε από τις τράπεζες προνομιακές και χαριστικές δανειοδοτήσεις. Χαρακτηριστικά έγραφε «η αποδοχή των αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια (sic)». Δηλαδή ζητούσε ευθέως να μην ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια στην χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον μας αφορά, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ με δική του πρωτοβουλία έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων.

Και έχουμε ζητήσει από όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο, ως αυτονόητη υποχρέωση για την διαφάνεια του δημόσιου βίου.

Οι αδίστακτες μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν ως φαίνεται και την βασική του τακτική εν όψει εκλογών, δεν πρόκειται να τον σώσουν.

Έχουν ήδη τελειώσει……»

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανακοίνωση της ΝΔ απάντησε εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρει η Κουμουνδούρου:

«Κάποια στιγμή πρέπει να το πάρουν απόφαση στη ΝΔ, ότι η καραμέλα της «σκευωρίας» έχει κουράσει. Ο αρχηγός του κόμματος των offshore, της Novartis, του Κήρυκα Χανίων, και των ατελείωτων σκανδάλων, κάνει αυτό που έχει μάθει. Όποτε φτάνει η ώρα του λογαριασμού, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα και ανακαλύπτει συνωμοσίες και σκευωρίες.

Στους Έλληνες πολίτες αξίζουν σοβαρές απαντήσεις, για τα εκατοντάδες εκατομμύρια δανεικά κι αγύριστα, καθώς και για το πώς και πότε θα αποπληρωθούν.

Να είναι σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός, που πλήρωσε ακριβά τα μνημόνιά τους και τα δανεικά τους, δεν έχει ξεχάσει τα έργα και τις μέρες τους. Οι εποχές που έβαζαν στο αρχείο τις σκοτεινές υποθέσεις τους, με μια τροπολογία, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v