Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ σε νέα έργα ΣΔΙΤ την τελευταία 4ετία

Εντεκα έργα ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, έχουν εγκριθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ο θεσμός των ΣΔΙΤ επεκτείνεται σε νέους τομείς όπως ο οδοφωτισμός και τα οδικά έργα με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Ρεκόρ σε νέα έργα ΣΔΙΤ την τελευταία 4ετία

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις και την ακύρωση σημαντικών έργων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα των απορριμμάτων, στα πέντε χρόνια κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ρεκόρ στα ΣΔΙΤ καθώς έχουν εγκριθεί 11 επενδύσεις, συνολικού ύψους περί το 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, επί των ημερών του Γ. Δραγασάκη στο υπουργείο Οικονομίας, ο θεσμός των ΣΔΙΤ επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς πέραν της διαχείρισης απορριμμάτων και των κτιριακών υποδομών, όπως τα οδικά έργα με πληρωμές διαθεσιμότητας και τα έργα οδοφωτισμού. 

Ειδικά για τα έργα οδοφωτισμού με ΣΔΙΤ δόθηκε μάχη για πολλούς μήνες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά επικράτησε η άποψη του Γ. Δραγασάκη κυρίως εξαιτίας της εξαιρετικά δυσάρεστης εμπειρίας από τους μέχρι σήμερα διαγωνισμούς με άλλες μεθόδους, την οποία έχει καταγράψει αναλυτικά το Euro2day.gr. Η αρνητική εμπειρία εν μέσω βροχής δικαστικών προσφυγών και καταγγελιών για φωτογραφικούς διαγωνισμούς, σε συνδυασμό με την πίεση της Κομισιόν για την προώθηση των ΣΔΙΤ (κυρίως επειδή υπήρχαν τα θετικά παραδείγματα από τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ και τα σχολικά κτίρια), οι ισορροπίες εντός κυβέρνησης μεταβλήθηκαν.

Τελικά την προηγούμενη Παρασκευή η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε τρία μεγάλα έργα οδοφωτισμού με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που αφορούν τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου καθώς και τον δήμο Αθηναίων. Θα είναι τα πρώτα έργα οδοφωτισμού που θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ, με τις προκηρύξεις των διαγωνισμών να προγραμματίζονται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Νωρίτερα, ακόμα και άμεσα, μπορεί να προκηρυχθεί το δεύτερο οδικό έργο ΣΔΙΤ με πληρωμές διαθεσιμότητας (το δημόσιο πληρώνει «ενοίκιο» στον παραχωρησιούχο ανάλογα με προσυμφωνημένο επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών προς τους χρήστες του δρόμου κατά την περίοδο λειτουργίας) για το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, εκτιμώμενου προϋπολογισμού περί τα 250 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο έργο μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα, κυρίως γιατί υπάρχει η εμπειρία από τον αντίστοιχο διαγωνισμό για το τμήμα Ηράκλειο - Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) που είναι σε εξέλιξη. Για το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ με πληρωμές διαθεσιμότητας εκδηλώθηκε, μάλιστα, σοβαρό ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο δεύτερο και τελικό στάδιο του διαγωνισμού για το τμήμα Ηράκλειο - Νεάπολη πέρασαν προ ημερών και οι πέντε υποψήφιοι. Πρόκειται για τις τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αριάδνη» στην οποία συμμετέχουν οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Shikun Binui Ltd. (ισραηλινός όμιλος) και την κοινοπραξία Acciona Concessiones - Μυτιληναίος - Intertoll. Αντίστοιχο ενδιαφέρον αναμένεται και για το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη καθώς το έργο έχει τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και θεωρείται πως θα συμβάλει σημαντικά στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.

Την προηγούμενη Παρασκευή, η διυπουργική επιτροπή ενέκρινε και ένα ακόμα πρωτότυπο έργο ΣΔΙΤ που αφορά το υπόγειο μουσείο της Ακαδημίας Αθηνών. Με την κατασκευή νέας πτέρυγας που σχεδιάζεται να στεγάσει το Μουσείο με τα εκθέματα της Ακαδημίας και την κεντρική της βιβλιοθήκη, το κοινό θα έχει πρόσβαση σε μουσειακά εκθέματα και προϊόντα επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που σήμερα δεν είναι προσβάσιμα. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v