Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσες συντάξεις παραμένουν... στο ράφι

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις. Ποιες από αυτές είναι ληξιπρόθεσμες και πόσες δεν υπολογίζονται λόγω έλλειψης στοιχείων. Ποιες είναι οι εκκρεμότητες του ΕΤΕΑΕΠ και γιατί οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η λίστα μακραίνει επικίνδυνα.

Πόσες συντάξεις παραμένουν... στο ράφι

Ενδέχεται και να ξεπερνούν τις 190.000 τα συνταξιοδοτικά αιτήματα που παραμένουν εκκρεμή στον ΕΦΚΑ και  το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), προκαλώντας αγωνία στους ασφαλισμένους που περιμένουν να πάρουν την οριστική τους σύνταξη.

Ο ακριβής αριθμός των αιτημάτων μάλιστα παραμένει... άγνωστος, καθώς στον αριθμό των «ληξιπρόθεσμων αιτήσεων» δεν εμφανίζονται στο σύνολό τους οι εκκρεμείς αιτήσεις. Όπως δεν εμφανίζονται και οι αιτήσεις που, όπως εσχάτως αποκαλύφθηκε, έχουν τεθεί σε «αναστολή» επειδή λείπουν αναγκαία δικαιολογητικά και στοιχεία, τα οποία και ζητούνται από τους ασφαλισμένους. Στον συνολικό αριθμό των υπό αναμονή συνταξιούχων θα πρέπει επίσης να προστεθούν και όσοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μόνο στον ΕΦΚΑ (δεν αφορά αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων), στις 28/2/2019 βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, ανεξάρτητα από το εάν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή όχι (εάν δηλαδή έχουν περάσει 3 μήνες μετά την υποβολή της αίτησης), 94.911 αιτήσεις.

Από αυτές, οι 91.541 βρίσκονται σε εκκρεμότητα από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά. Συγκεκριμένα, οι 5.229 αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν μεταξύ 13 Μαΐου έως το τέλος του 2016, ενώ οι 86.312 υποβλήθηκαν από τις αρχές του 2017 έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2019.

Από τον συνολικό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη, ληξιπρόθεσμες είναι, βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι 74.857, εκ των οποίων μάλιστα οι περίπου 31.000 βρίσκονται σε αναστολή.

Στη λίστα των εκκρεμοτήτων πρέπει να προστεθούν οι περίπου 75.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις και επιπλέον 20.000 αιτήσεις για εφάπαξ που έχουν υποβληθεί στο ΕΤΕΑΕΠ. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζόμενων, στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προσμετρηθούν και χιλιάδες αιτήματα που δεν εμφανίζονται επειδή εκκρεμεί η έκδοση της κύριας σύνταξης.

Την περασμένη εβδομάδα, με επείγουσα ερώτησή του προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης ζητούσε απαντήσεις αφενός για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ αποκάλυψε και την ύπαρξη αιτήσεων «που τέθηκαν στο αρχείο», με αποτέλεσμα να μειωθεί ο επίσημος αριθμός των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ.

Ο κ. Βρούτσης προχώρησε μάλιστα σε βαρύτατες κατηγορίες για πιθανές παρεμβάσεις στον ηλεκτρονικό κωδικό των αρμόδιων υπαλλήλων, προκειμένου να τεθούν οι αιτήσεις αυτές στο αρχείο. Απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Βρούτση, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έκανε λόγο για ψέματα που υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Επισήμανε, βέβαια, ότι υπάρχει ένας αριθμός ληξιπρόθεσμων αιτήσεων που έχουν τεθεί σε αναστολή, λόγω έλλειψης των αναγκαίων δικαιολογητικών.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας επανέρχεται στο ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Επαναλαμβάνει ότι δεν έχει γίνει παρέμβαση στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων και ότι καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί, ενώ παραδέχεται τα εξής:

Α) Στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης δεν προσμετρώνται οι διεθνείς συντάξεις, καθώς η έκδοσή τους δεν εξαρτάται από τις αρχές του ελληνικού κράτους.

Β) Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις για τις οποίες για λόγους που οφείλονται σε ευθύνη του ασφαλισμένου, δεν δύναται να εκδοθούν συντάξεις (π.χ. οφειλές άνω των προβλεπόμενων ορίων, ελλιπή δικαιολογητικά κ.λπ.).

Σύμφωνα με το υπουργείο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τα ασφαλιστικά ταμεία με περίπου 400.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ) και έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, μετά από 12 διαδοχικές περικοπές συντάξεων. Από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τις 31/03/2019 κατέβαλε 846.636 κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ, και μείωσε τον όγκο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κατά 72%.

Το υπουργείο υπολογίζει δηλαδή ότι το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων σε ΕΦΚΑ αλλά και ΕΤΕΑΕΠ, δεν ξεπερνούν τις 112.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v