Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Σε 2-4 χρόνια θα ξέρουμε για τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακό Κόλπο». Έρχονται αυτές για την Κρήτη. Επενδύουμε στις έρευνες, τονίζουν τα ΕΛΠΕ. Η Repsol ο κυρίαρχος των ελληνικών παραχωρήσεων.

Σταθάκης: Σε 2-4 χρόνια θα ξέρουμε για τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «μπλοκ 10» προχώρησαν πριν από λίγο ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των εταιρειών παραχωρησιούχων.

Το «Ιόνιο» αναλαμβάνουν η κοινοπραξία Repsol- ΕΛΠΕ και το «μπλοκ 10» η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός τόνισε ότι με αυτές τις δύο συμβάσεις και με τις επόμενες της Κρήτης, οι οποίες θα έρθουν για υπογραφή πριν το καλοκαίρι, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος παραχωρήσεων, οι οποίες αποτελούν μέρος των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις κοιτασμάτων και τις πρωτοβουλίες για τον αγωγό EastMed με αναβαθμισμένο ρόλο», σημείωσε ο κος Σταθάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι αν ξεκινήσουν οι έρευνες τον επόμενο χρόνο στις παραχωρήσεις, τότε σε διάστημα 2 έως 4 ετών θα έχουμε την πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των EΛΠΕ Σταθης Τσοτσορός τόνισε τις κινήσεις της εταιρείας να προσελκύσει μεγάλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις ως εταίρους όπως οι Total, ExxonMobil, Repsol και Edison. Τα EΛΠE, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν υπογραφούν και οι συμβάσεις της Κρήτης θα έχουν τις εννιά από τις 12 παραχωρήσεις στην Ελλάδα.

Στο έργο της ΕΔΕΥ αναφέρθηκε ο πρόεδρός της Γιάννης Μπασιάς, επισημαίνοντας παράλληλα πως επόμενος στόχος είναι η ενασχόληση με τις χερσαίες περιοχές και έδειξε ως επόμενο στόχο την περιοχή των Γρεβενών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας holding υδρογονανθράκων των EΛΠE Γιώργος Αλεξόπουλος υπογράμμισε την απόφαση του ομίλου να επενδύσει στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Τέλος, το στέλεχος της Repsol Μικέλ Ερκουιάγκα σημείωσε πως η ισπανική εταιρεία υπογράφει την Τρίτη σύμβαση παραχώρησης στην Ελλάδα και πλέον είναι ο ισχυρότερος ξένος παίκτης αυτή τη στιγμή στις έρευνες υδρογονανθράκων της χώρας μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v