Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απομακρύνεται η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

Μετά το Πάσχα, Δημόσιο και Λάτσης θα αποφασίσουν για το μέλλον της εταιρείας. Ανοικτά όλα τα σενάρια πλην της διάθεσης μετοχών μέσω ΧΑ. Ανησυχία για τη στάση των θεσμών, αν αποτύχει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Απομακρύνεται η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

Όλα τα σενάρια, πλην ενός, είναι ανοικτά για το μέλλον των Ελληνικών Πετρελαίων, μετά την αποτυχία πώλησης του πακέτου μετοχών του ελληνικού δημοσίου και της Paneuropean Oil & Industrial Holdings (όμιλος Λάτση). Ποιο απορρίπτεται; Η διάθεση πακέτου μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τα παραπάνω αποσαφήνιζε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους, όταν κλήθηκε να σχολιάσει ποιες θα είναι οι επιλογές των δύο βασικών μετόχων για την επόμενη μέρα.

Το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι πράγματι το ελληνικό δημόσιο ανέμενε από τον διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ ένα καλό τίμημα, με τις προσδοκίες να δείχνουν ένα εύρος από 1,8 έως 2,5 δισ. ευρώ για το 50,1%.

Οι δύο μέτοχοι, ελληνικό δημόσιο και Λάτσης, αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι για μία πιο τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη συζήτηση μετά το Πάσχα, οπότε και θα εξεταστούν τα σενάρια της επόμενης μέρας. Ανάμεσα σε αυτά δεν αποκλείεται και η επαναπροκήρυξη διαγωνισμού, ίσως και με τροποποίηση όρων, μια και παράγοντες θέλουν κάποιοι εξ αυτών να δρούσαν αποτρεπτικά ως προς την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από την πλευρά των επενδυτών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί, όπως έγραψε το Euro2day.gr, ότι η πλευρά Λάτση φέρεται να μην επιθυμεί σε αυτή τη φάση την πώληση πακέτου μετοχών. Μάλιστα ένα άλλο σενάριο που κυκλοφορεί είναι αυτό  της κίνησης από την πλευρά της Paneuropean Oil & Industrial Holdings να προχωρήσει στην απόκτηση πακέτου του δημοσίου.

Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις των δανειστών. Πηγές υποστηρίζουν πως στην παρούσα φάση δεν εκδηλώθηκε από τη μεριά τους κάποια νέα απαίτηση. Η ίδια πηγή απέδωσε αυτή τη στάση στο γεγονός πως η πώληση του «πακέτου» των μετοχών ήταν περισσότερο εισπρακτικό μέτρο παρά δομικό, όπως αυτό της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕH.

Το πιθανό ντόμινο της ΔΕH στα ΕΛ.ΠΕ

Σε κάθε περίπτωση, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διευκρινίζουν ότι η προσοχή τους είναι στραμμένη στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού και όχι στα ΕΛ.ΠΕ.

Δεν αποκλείουν δε το ενδεχόμενο σε μία νέα αρνητική έκβαση του διαγωνισμού για τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, οι δανειστές να αντιδράσουν βάζοντας ως «πακέτο» την υλοποίηση και των δύο πωλήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στις λιγνιτικές μονάδες, ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου διευκρίνιζε ότι δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί στο SPA ο μηχανισμός επιμερισμού ζημιών - κερδών μεταξύ της ΔEH και των νέων επενδυτών των μονάδων.

Επιπλέον, ειδήσεις δεν αναμένονται μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής και για την έγκριση του μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ) των λιγνιτικών μονάδων, ενώ μπλεγμένη παραμένει και η υπόθεση του κόστους εφοδιασμού με λιγνίτη της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας.

Την άλλη εβδομάδα, εκτός απρόοπτου, αναμένεται να παρουσιαστεί το τελικό κείμενο του SPA στους υποψήφιους επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες. Από κει και πέρα, οι τελευταίοι θα αποφασίσουν για το αν θα συνεχίσουν μέχρι τη φάση των δεσμευτικών προσφορών ή αν θα αποσυρθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v