Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Τυχόν ύφεση στην Ευρωζώνη θα φέρει άνοδο των λαϊκιστών

Ισχυρή ύφεση στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να ενισχύσει τις λαϊκιστικές δυνάμεις, ενώ η κρίση θα επηρεάσει ανατολική Ευρώπη και χώρες της Βαλτικής. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται βοήθεια στο εγγύς μέλλον.

UBS: Τυχόν ύφεση στην Ευρωζώνη θα φέρει άνοδο των λαϊκιστών
Η οικονομία της Ελλάδας θα δοκιμαστεί στην περίπτωση που η ύφεση επιστρέψει στην Ευρωζώνη, σημειώνει σε ανάλυσή της η UBS, που παρατηρεί επίσης πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσει και η Ιταλία. Η κούρσα διαδοχής ενόψει της αλλαγής φρουράς στην ηγεσία της ΕΚΤ, το Brexit και ο λαϊκισμός αποτελούν κινδύνους για την πορεία της Ευρωζώνης, προσθέτει η τράπεζα.

Ένα επεισόδιο ισχυρής ύφεσης θα θέσει εν αμφιβόλω την ακεραιότητα της νομισματικιής ένωσης, ενώ μαζί με την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, θα δοκιμαστούν επίσης μικρότερες οικονομίες χωρών της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, σχολιάζει η UBS. «Το πολύ μεγάλο χρέος και η άνω του μέοσυ όρου ανεργία υποδηλώνουν πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να χρειάζεται στήριξη για το προσεχές μέλλον», προσθέτει.

«Πιστεύουμε πως η Ελλάδα θα χτυπηθεί έντονα από την ύφεση και τους εντεινόμενους φόβους για διάσπαση της Ευρωζώνης», σχολιάζει η UBS και προσθέτει πως η αποφασιστική παρέμβαση της ΕΚΤ θα μείωνε μεν τους κινδύνους μετάδοσης της ύφεσης, αλλά θα απαιτούσε χρόνο για να αποδώσει.

Τυχόν εκδήλωση της ύφεσης θα έχει και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς οι λαϊκιστές μπορεί να αποκτήσουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τις αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρει η UBS. «Αναφορικά με τα θέματα της Ευρωζώνης, στην Ιταλία και την Ελλάδα υπάρχουν σήμερα λαϊκιστικές κυβερνήσεις και ο πληθυσμός των δύο χωρών σε επίπεδο Ευρωζώνης φτάνει το 21%. Αν συμπεριληφθεί η λαϊκιστική Πολωνία και εξαιρεθεί η Βρετανία, το ποσοστό σε επίπεδο Ε.Ε. ανέρχεται σε 25%. Αν οι λαϊκιστές φτάσουν στο επίπεδο της καταστατικής μειοψηφίας του 35%, θα μπορούν να μπλοκάρουν κάθε απόφαση σχετικά με το ευρώ, ενώ οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις θα χάσουν τον έλεγχό τους στο ενιαίο νόμισμα» σχολιάζει η UBS και προσθέτει επίσης πως σε επίπεδο ESM το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας πέφτει στο 15%. «Η συντηρητική Χανσεατική Λίγκα που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 από την Ολλανδία, τις χώρες της Βαλτικής, την Ιρλανδία και τη Φινλανδία, ήδη ελέγχει το 10% του ESM», σχολιάζει η ελβετική τράπεζα.

Η έξαρση του λαϊκισμού έχει οδηγήσει σε περιόδους ύφεσης κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, κίνδυνοι συγκέντρωσης απαντώνται σε μέλη της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία, όπου η πίεση της αγοράς και οι υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας πιθανώς να καταλήξουν αναγκαστικά σε άκρως μη δημοφιλείς οικονομικές ρυθμίσεις, αλλά και στην Ελλάδα, η οποία πιθανόν να απαιτήσει επιπλέον χρηματοδότηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v