Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών το πακέτο Τσίπρα

Σε 1,27 δισ. ευρώ το κόστος για τη 13η σύνταξη και τις μετατάξεις στον ΦΠΑ. Ζυγίζουν μέτρα και αντιδράσεις οι θεσμοί. Έρχονται διορθώσεις μετά το αλαλούμ με τον ΦΠΑ των φαγώσιμων και των πόσιμων προϊόντων.

Στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών το πακέτο Τσίπρα

Κόστος μεγαλύτερο του προβλεπόμενου έξτρα δημοσιονομικού χώρου για φέτος έχουν τελικά τα θετικά μέτρα, τα οποία περιγράφονται στις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως αποτυπώθηκαν στα κείμενα που εστάλησαν στην Κομισιόν, προέκυπτε έξτρα δημοσιονομικός χώρος 1,150 δισ. ευρώ για φέτος. Το άθροισμα του προβλεπόμενου κόστους όμως, όπως αποτυπώνεται στις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ξεπερνά το 1,270 δισ. ευρώ για φέτος και αναλύεται σε 830 εκατ. ευρώ από τη λεγόμενη 13η σύνταξη και 441 εκατ. ευρώ από τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.

Τις προηγούμενες ημέρες, διαρροές ευρωπαϊκών πηγών άφηναν να διαφανεί διαφωνία των θεσμών και για το κόστος των άμεσων μέτρων, πέραν της προαναγγελθείσας μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2020 και μετά, με «εγγύηση» 5,550 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων.

Αν και τα μέτρα δεν είχαν μπει στο «ζύγι», άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η εφαρμογή τους να οδηγεί σε απώλεια του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Ο προβληματισμός των θεσμών είναι δεδομένος, αποτυπώθηκε σε διαρροές αξιωματούχων τις προηγούμενες ημέρες σε διεθνή πρακτορεία (Bloomberg, Reuters), με το ενδεχόμενο «κυρώσεων» να αφήνεται να εννοηθεί και μένει να φανεί ποιες διαστάσεις θα πάρει στην πράξη και σε ποιο χρόνο.

 Σήμερα, μέσω της τακτικής ενημέρωσης από Ευρωπαίο αξιωματούχο, παραδοσιακά πριν από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να δοθεί μια πρόγευση κατεύθυνσης. Το επόμενο «ραντεβού» είναι στις 16 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το Eurogroup, αν και εξαιτίας των ευρωεκλογών, η μεγάλη συζήτηση αναμένεται να γίνει στο επόμενο Eurogroup στις 13 Ιουνίου, μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν στις 5 Ιουνίου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο πρωθυπουργός στον Alpha, ο Αλέξης Τσίπρας δεν φάνηκε να ανησυχεί. «Αν τα μέτρα που ψηφίζουμε είναι μέτρα που δημιουργούσαν προϋποθέσεις εκτροχιασμού, οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές. Δεν αντέδρασαν», είπε. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες κινούνται ανοδικά, με τους αναλυτές να προσθέτουν στους παράγοντες ανόδου των αποδόσεων, τις διεθνείς συνθήκες (εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, Ιταλία) αλλά και το πακέτο παροχών της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός πάντως ήταν κατηγορηματικός: «Η Ελλάδα δεν είναι στα μνημόνια. Η χώρα δεσμεύεται από τους στόχους που έχει συμφωνήσει και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, αλλά τα μέσα είναι δική μας δουλειά. Δεν θα μας πει κανένας τεχνοκράτης τι θα κάνουμε», προσθέτοντας λίγο αργότερα πως «αν υπάρξει πολιτική παρέμβαση (σ.σ. όπως φάνηκε από τον Μ. Βέρμπερ), η απάντηση είναι «να ξεχάσετε ό,τι γνωρίζετε για την Ελλάδα. Εμείς βάλαμε στο τραπέζι 5,5 δισ. δικά μας χρήματα. Η αξιοπιστία μας είναι δεδομένη στην Ευρώπη, εμείς βγάλαμε την οικονομία από τα μνημόνια. Αν επιμείνουν κάποιοι ακραίοι, θα κάνουν καλό στην προεκλογική μου εκστρατεία, γιατί θα αποδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τη λιτότητα αλλά με τους πολλούς»...

Τι αλλάζει στον ΦΠΑ

Στα των τροπολογιών και ειδικότερα στις διατάξεις οι οποίες αφορούν τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε νομοτεχνικές βελτιώσεις. Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν χθες αρμόδιες πηγές, με αφορμή το αλαλούμ που προκαλείται από την πρόβλεψη διατήρησης στον συντελεστή 24% των πόσιμων αγαθών σε αντιδιαστολή με τη μεταφορά στο 13% των… φαγώσιμων.

Αν αγοράσεις κακάο στο σούπερ μάρκετ, ο ΦΠΑ από τις 20 Μαΐου θα είναι 13%. Αν παραγγείλεις μια κούπα κακάο σε ένα καφενείο, ο ΦΠΑ κάνει άλμα στο 24%. Το μόνο δεδομένο είναι ότι ο καφές, είτε αγοράσεις συσκευασία στο σούπερ μάρκετ είτε ένα φραπέ, έχει ΦΠΑ 24%! Από κει και πέρα αρχίζουν τα μπερδέματα.

Στην τροπολογία ορίζεται μεταξύ άλλων ότι επιστρέφουν σε ΦΠΑ 13% «αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, γριάδα η ιαματική και λουίζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη». Τα ίδια προϊόντα όμως, όπως και το κακάο, αν καταναλωθούν ως ρόφημα επιβαρύνονται με συντελεστή 24%.

Από τις διατάξεις προκύπτει ότι από τον συντελεστή 24% στον συντελεστή 13% μεταφέρονται από τις 20 Μαΐου:  

  • Μπαχαρικά
  • Βασιλικός, χαμομήλι, τσάι του βουνού, ρίγανη, δεντρολίβανο, μέντα, μαντζουράνα, λουίζα, φασκόμηλο, αρτεμισία, νωπά ή ξερά έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη. 
  • Σογιέλαιο, βαμβακέλαιο, ηλιανθέλαιο, καλαμποκέλαιο, σησαμέλαιο.
  • Λίπη και λάδια ζωϊκά ή φυτικά.
  • Παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών ή μαλακοστράκων. Εξαιρείται το χαβιάρι.
  • Ζάχαρα και ζαχαρώδη παρασκευάσμτα.
  • Κακάο και παρασκευάσματα αυτού.
  • Παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα ή το γάλα (φρυγανιές, παξιμάδια, μπισκότα κ.α.). Είδη ζαχαροπλαστικής.
  • Παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων ή άλλων μερών φυτών εκτός των χυμών.
  • Ζύμες (ενεργές ή αδρανείς).
  • Παρασκευάσματα για σάλτσες και σάλτες παρασκευασμένες.
  • Παρασκευάσματα για σούπες και ζωμούς, σούπες και ζωμοί παρασκευασμένα.
  • Παγωτά έστω και αν περιέχουν κακάο.
  • Ξύδια
  • Αλάτι
  • Έντερα, κύστες και στομάχια ζώων ολόκληρα ή σε τεμάχια.
  • Χαρούπια, ζαχαρότευτλα, ζαχαροκάλαμα και σε σκόνη.  
  • Εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης. Εξαιρείται η διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.
  • Παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών.

Τέλος, προβλέπεται ότι από τις 20 Μαΐου, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο θα επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 6% έναντι 13% σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v