Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι μπήκαν τελευταία στιγμή στις 120 δόσεις

Δύο θετικές παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους με οφειλές αλλά και την καταβολή της «13ης σύνταξης» σε πρώην τραπεζοϋπαλλήλους προβλέφθηκαν στο τελικό κείμενο του νόμου που ψηφίστηκε χθες. Αναλυτικά οι τροποποιήσεις.

Ποιοι μπήκαν τελευταία στιγμή στις 120 δόσεις

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής ψηφίστηκε χθες ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών στο δημόσιο και δη στα ασφαλιστικά ταμεία, στον οποίο περιλαμβάνεται και η καταβολή της «13ης σύνταξης» όπως και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Μεταξύ άλλων, αυξήθηκαν από 40 σε 60 οι δόσεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στο μέλλον στη σύνταξη και θα αποπληρώνουν τις οφειλές τους με παρακράτηση από τη σύνταξη, ενώ προβλέφθηκε η αυτόματηα μετάπτωση των συνταξιούχων που πληρώνουν δόσεις από τη σύνταξή τους, στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση. Στο μέτωπο των συντάξεων, μεταξύ των δικαιούχων προστέθηκαν και οι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι που λαμβάνουν προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα από το πρώην ΕΤΑΤ.

Αναλυτικά, στο νόμο προστέθηκε τελικά ότι στην πάγια ρύθμιση που θα ισχύει για τους συνταξιούχους μετά τη λήξη της ρύθμισης των 120 δόσεων, στις 30 Σεπτεμβρίου αυξάνονται οι δόσεις σε όσους συνταξιοδοτούνται και η οφειλή τους παρακρατείται, από 40 σε 60. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως όσοι δεν υπαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στις 120 δόσεις και συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον με οφειλές (έως 20.000 ευρώ στο πρ. ΟΑΕΕ και έως 15.000 ευρώ στο πρ. ΕΤΑΑ) η αποπληρωμή των οφειλών θα γίνεται σε 60 δόσεις από 40 που προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Το μικρότερο ποσό που θα μπορεί να καταβάλλει ο συνταξιούχος ορίζεται στα 50 ευρώ (ελάχιστη δόση).

Άλλη τροποποίηση δίνει το δικαίωμα μετάπτωσης στις 120 δόσεις, χωρίς αίτηση στους συνταξιούχους που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών με παρακράτηση των δόσεων από τη σύνταξη. Η μετάπτωση θα γίνεται αυτόματα για το υπολειπόμενο ποσό οφειλής, το οποίο θα παρακρατείται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης-παρακράτησης 50 ευρώ. Όπως δήλωσε μάλιστα χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, στόχος είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του υπόλοιπου της οφειλής, να πέσει το ύψος της μηνιαίας δόσης και να αυξηθεί έτσι το ποσό της σύνταξης που μένει στην τσέπη του συνταξιούχου.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη έως 20.000 ευρώ, οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν οφειλές 15.000 ευρώ και οι αγρότες με χρέη έως 4.000 ευρώ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και το χρέος τους παρακρατείται από το ποσό της σύνταξής τους σε έως 40 δόσεις.

Αλλαγή υπήρξε και στους δικαιούχους της «13ης σύνταξης» καθώς εντάχθηκαν σε αυτούς και οι τραπεζοϋπάλληλοι που εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή. Συγκεκριμένα, η νομοτεχνική βελτίωση του υπουργείου Εργασίας προσθέτει στους δικαιούχους της 13ης σύνταξης και τους περίπου 7.500 πρώην υπαλλήλους της Εμπορικής, της Πίστεως και της Τράπεζας Αττικής, οι οποίοι εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή από το πρ. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v