Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραγασάκης: Στόχος η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη

Ο μεγάλος βαθμός συγκέντρωσης στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα συνιστά παράγοντα δυνητικής αστάθειας, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Δραγασάκης: Στόχος η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη

«Η δραματική εμπειρία της ελληνικής κρίσης κατέδειξε ότι οι τυφλές δυνάμεις της αγοράς δεν μπορούν από μόνες τους να διασφαλίσουν ούτε διατηρήσιμη ανάπτυξη, ούτε βιώσιμη και δίκαιη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης σε ομιλία του σε εκδήλωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών (FEBEA).

Η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, όπως πιστοποιείται από τις εξελίξεις αλλά και όπως αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, σχολίασε ο υπουργός και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις προβλέψεις «θα κινούμαστε σε ένα ρυθμό ανάκαμψης της τάξεως του 1,9% - 2,5%».

«Η μυωπική επιδίωξη της μεγιστοποίησης του κέρδους, παραγνωρίζοντας τις ευρύτερες κοινωνικές, αλλά και οικολογικές ανάγκες, οδηγεί αναπόφευκτα σε ανισορροπίες, ανισότητες και κρίση. Για αυτό δεν αρκεί η ανάκαμψη. Πρέπει αυτή να στηρίζεται σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα και μία στρατηγική που θα έχει ως στόχο τη μείωση των περιφερειακών και των κοινωνικών ανισοτήτων» τόνισε ο Γ. Δραγασάκης.

Πρόσθεσε πως στην πορεία της ανάκαμψης κρίσιμος είναι ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πως η κυβέρνηση έθεσε δύο στόχους – την εξυγίανση των συστημικών τραπεζών και στη μείωση των κόκκινων δανείων και τη διαμόρφωση ενός συμπληρωματικού εναλλακτικού χρηματοδοτικού συστήματος,

Σήμερα, «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από μια ακραία συγκεντροποίηση αφού 4 συστημικές τράπεζες ελέγχουν το 97-98% του κλάδου», παρατήρησε ο Γ. Δραγασάκης προσθέτοντας πως το γεγονός αυτό συνιστά παράγοντα δυνητικής αστάθειας. Πρόσθεσε, δε, πως από τις 17 συνεταιριστικές τράπεζες που λειτουργούσαν το 2011 έχουν μείνει σήμερα οι επτά.

 «Βεβαίως οι υφιστάμενες συνεταιριστικές τράπεζες δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες χρηματοδότησης, γι’ αυτό με τη συνεργασία και των γερμανικών Sparkassen δημιουργήσαμε στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης μία επιτροπή με την οποία προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ίδρυσης περιφερειακών τραπεζών με τη συμμετοχή της περιφερειακής και της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει. Για τον λόγο αυτό, αυτό το οποίο τουλάχιστον κάναμε και μπορεί να δώσει μία βοήθεια, προβλέπουμε στο νόμο που ψηφίσαμε τη δυνατότητα δημιουργίας παραρτημάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ανά Περιφέρεια ή και τοπικά, τα οποία σε συνεργασία με τις συνεταιριστικές τράπεζες να μπορούν να διαμορφώσουν κοινά προγράμματα για τις τοπικές ανάγκες» πρόσθεσε.

« Ο νόμος για την Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή με ευρεία συναίνεση, γεγονός πολύ σημαντικό για τέτοιο θεσμό και τώρα προχωρά η υλοποίηση του. Στο μεταξύ έχει προχωρήσει η θεσμοθέτηση και η δημιουργία στοχευμένων εργαλείων και προγραμμάτων, τα οποία υπερβαίνουν τα 30 και αθροίζουν πόρους της τάξης των 7,8 δισ. ευρώ ικανούς να ενεργοποιήσουν την επόμενη τριετία επενδύσεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν μια «προίκα» με την οποία ξεκινά η Αναπτυξιακή Τράπεζα» επισήμανε ο Γ. Δραγασάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v