Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρυθμίστηκαν χρέη 378 εκατ. ευρώ προς τα Ταμεία

Σημαντική κρίνεται η συμμετοχή των οφειλετών στη ρύθμιση για τα χρέη προς ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ. Έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 43.000 αιτήσεις και εντάχθηκαν ήδη σε ρύθμιση 17.000 υποθέσεις μη μισθωτών και 9.000 περιπτώσεις επιχειρηματιών.

Ρυθμίστηκαν χρέη 378 εκατ. ευρώ προς τα Ταμεία

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται η ένταξη οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στη ρύθμιση με τις έως 120 δόσεις. Μέσα σε σχεδόν δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, ρυθμίστηκαν οφειλές ύψους 378 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκαν ήδη 10 εκατ. ευρώ ρευστό χρήμα στο ταμείο του ΕΦΚΑ.

Συνολικά, υποβλήθηκαν 43.000 αιτήσεις, ενώ την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ επισκέφθηκαν περίπου 250.000 ενδιαφερόμενοι. Ήδη, ρυθμίστηκαν 17.000 υποθέσεις που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, καθώς και 9.000 οφειλές από επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις εξελίσσεται σε δύο στάδια:

- αρχικώς οι μη μισθωτοί (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) υποβάλλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ για τις ατομικές τους εισφορές, όπου λαμβάνει χώρα ο εθελοντικός επανυπολογισμός (έχουν υποβληθεί πάνω από 29.000 αιτήσεις) και

- ακολούθως η διαδικασία συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ για την επιλογή των δόσεων. Οι εργοδότες (ΙΚΑ) που δεν οφείλουν και ατομικές εισφορές μπορούν να μπουν κατευθείαν στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και να ρυθμίσουν αφού πιστοποιηθούν ως χρήστες (έχουν ρυθμίσει ήδη πάνω από 10.000 εκ των οποίων περισσότεροι από 7.000 εργοδότες).

Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματος στο 1ο στάδιο, οι οφειλές προωθούνται κατά περίπτωση:

Α) Στο ΚΕΑΟ. Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης πρέπει να επισκεφθεί την πλατφόρμα του ΚΕΑΟ μέσω του www.efka.gov.gr στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήματος ένταξης στη ρύθμιση και προσδιορισμού των δόσεων. Παρέχεται δυνατότητα υπολογισμού ρύθμισης (αριθμού δόσεων, ποσού δόσης), έκδοσης απόφασης ρύθμισης κ.λπ.

Β) Στην αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων, εφόσον έχει υποβληθεί αίτημα συνταξιοδότησης το οποίο εκκρεμεί.

Να σημειωθεί ότι στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν ενεργοί και μη ενεργοί ασφαλισμένοι όπως επίσης και εργοδότες που έχουν οφειλές προς τους ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίες δημιουργήθηκαν έως 31/12/2018. Ειδικότερα εντάσσονται όλοι οι εργοδότες που οφείλουν εργοδοτικές εισφορές (510.000), όλοι οι οφειλέτες μη μισθωτοί για τις ατομικές εισφορές τους, δηλαδή 550.000 οφειλέτες του πρ. ΟΑΕΕ, 340.000 του πρ. ΟΓΑ και 21.000 του πρ. ΕΤΑΑ. Από αυτούς, πάνω από 78.000 είναι ηλικίας άνω των 62 ετών, έχουν οφειλές που δεν τους επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση (άνω των 20.000 ευρώ στον πρ. ΟΑΕΕ, 4.000 ευρώ στον πρ. ΟΓΑ που αυξάνεται με το νομοσχέδιο σε 6.000 ευρώ για όσους ρυθμίσουν, 15.000 ευρώ στο πρ. ΕΤΑΑ) και απεγκλωβίζονται με το νέο νόμο.

Παράλληλα, εντάσσονται και όλοι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι που έχουν οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές όπως και οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη ρυθμίσει την αποπληρωμή των οφειλών τους με παρακράτηση σήμερα από τη σύνταξη σε 40 δόσεις.

Η διαδικασία γίνεται από κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην επίσημη ιστοσελίδα του Ε.Φ.Κ.Α., οπότε δεν θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη στις υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α. Αυτή μπορεί να απαιτηθεί μόνο σε ειδικές περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας της διαδικτυακής υποστήριξης ή πολυπλοκότητας.

Αυτοί που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις των 12 ή 100 δόσεων θα μπορούν να αποχωρούν από τις ρυθμίσεις αυτές και να μπαίνουν στη νέα ρύθμιση για το υπολειπόμενο ποσό. Το ίδιο θα ισχύει και γι' αυτούς που βρίσκονται σε ρύθμιση βάσει του νόμου για φυσικές καταστροφές. Ακόμα και για τις ενταγμένες οφειλές στον εξωδικαστικό προβλέπεται αυτοτελής επαναρύθμισή τους, χωρίς να επηρεάζεται η ρύθμιση με τους υπόλοιπους πιστωτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v