Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις για υπογραφή λεόντειας σύμβασης ΕΡΤ με ποδοσφαιρική ομάδα

Παρά την προεκλογική περίοδο, πληροφορίες επιμένουν ότι η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης κινείται για την υπογραφή τριετούς συμφωνίας, ύψους 30 εκατ. ευρώ, με μια ποδοσφαιρική ομάδα!

Κινήσεις για υπογραφή λεόντειας σύμβασης ΕΡΤ με ποδοσφαιρική ομάδα

Ενώ κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος και πρόσφατα υπήρξαν διαψεύσεις μέσω δημοσιευμάτων, η διοίκηση της ΕΡΤ φέρεται να συνεχίζει την προσπάθεια προκειμένου να υπογράψει λεόντειο συμφωνία με μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα, καθώς και κάποιες μικρότερες, για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως στην ΕΡΤ εξακολουθούν να κινούνται προς την κατεύθυνση υπογραφής τριετούς συμφωνίας, ύψους 30 εκατ. ευρώ (δηλαδή 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο!) για τα δικαιώματα μετάδοσης της συγκεκριμένης ομάδας. Παράλληλα επιχειρούν να προχωρήσουν σε συμφωνίες και με άλλες ΠΑΕ.

Τις επιδοτήσεις ιδιωτών μέσω ΕΡΤ και παχυλών συμβολαίων, ώστε να δηλώνουν «επενδυτές» και πρόεδροι σε ποδοσφαιρικά σωματεία, θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι με αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος. Εντός του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής υπάρχουν, όμως, και φωνές που υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να προωθείται «η κρατικοποίηση του ποδοσφαίρου» με άφθονο δημόσιο χρήμα για συμβόλαια τηλεοπτικής μετάδοσης αγώνων, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Πρόκειται για στελέχη που δεν έχουν καμία διάθεση να απολογούνται στην επόμενη κυβέρνηση για αποφάσεις που θα ληφθούν «στο παρά πέντε».

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, μια ενδεχόμενη συμφωνία δεκάδων εκατομμυρίων με μία ΠΑΕ, καθώς και οι επιθετικές κινήσεις της ΕΡΤ για μικρότερες συμφωνίες με άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες, δημιουργούν αυτόματα μεγαλύτερη πίεση και στην τηλεοπτική αγορά. «Καμία ιδιωτική επιχείρηση που λειτουργεί με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το κρατικό ταμείο, που χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν μπορεί να μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια με αποκλειστικά πολιτικά κριτήρια. Ο ανταγωνισμός νοθεύεται και το απείρως μεγαλύτερο κρατικό ταμείο νικάει σε κάθε περίπτωση», εξηγούν στελέχη που παρακολουθούν με ανησυχία όσα συμβαίνουν.

Οσοι μιλούν για κρατικοποίηση του ελληνικού ποδοσφαίρου επισημαίνουν πως το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι δεν περιορίζεται στη ζημιά των 16 εκατ. ευρώ που είχε η ΕΡΤ από την τελευταία σεζόν της Super League. Τότε η κρατική τηλεόραση έσπευσε να διασώσει επτά «άστεγες» ομάδες που δεν προχώρησαν σε διμερή σύμβαση παραχώρησης των δικαιωμάτων προς τη Nova. Μαζί με το κόστος παραγωγών, τη χορηγία της ΕΡΤ προς τη Super League και τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη δεύτερη κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το συνολικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 51,72 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018 - 20.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε η ζημιά της ΕΡΤ σχεδόν θα διπλασιαστεί!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v