Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φέσσας: Να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου σκέψης

«Στον ΣΕΒ πιστεύουμε ότι μόνο με επένδυση σε αξίες και σε άξιους ανθρώπους θα μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της χώρας και να συμφωνήσουμε στην υλοποίηση των απαραίτητων λύσεων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Φέσσας: Να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου σκέψης

Οι εργασίες της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ξεκίνησαν το πρωϊ με κεντρικό σύνθημα «Το αύριο, σήμερα: Για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών».

Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ανέλαβε ο κ. Νίκος Καραμούζης, Πρόεδρος της Grant Thornton (ο οποίος τιμήθηκε για την 16ετή συμμετοχή του στο ΔΣ του ΣΕΒ), ενώ χρέη Γραμματέα ανέλαβε η Ιουλία Τσέτη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Uni-Pharma.

Στη φετινή Γενική Συνέλευση, τα Μέλη του ΣΕΒ ενέκριναν, μεταξύ των άλλων, τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2018, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2018), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2019. Επίσης, κάνοντας πράξη τη θεσμική ενδυνάμωση του ΣΕΒ, ενέκριναν σημαντικές καταστατικές αλλαγές με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων με την περιφέρεια και τους περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους της χώρας, μέσα από την ενεργοποίηση τριών Συμβουλίων, Περιφερειακών Οργανώσεων, Βιομηχανίας και Εξωστρέφειας, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν πλέον στο διευρυμένο 25μελές Δ.Σ. του Συνδέσμου.

Μιλώντας στα μέλη του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της παραγωγικής ελληνικής περιφέρειας και τη χαρά του για τη στενή συνεργασία ΣΕΒ και Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Καλωσορίζοντας τα νέα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφερειακών και Τοπικών Οργανώσεων του ΣΕΒ, τους κκ. Λένα Κολιοπούλου (ΣΒΘΚΕ), Νίκο Κουδούνη (ΣΒΣΕ), Δημήτρη Μαθιό (ΣΒΑΠ), Κλεομένη Μπάρλο (ΣΕΒΠΔΕ) και Αχιλλέα Νταβέλη (ΣΘΕΒ), υπογράμμισε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή της περιφέρειας, την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προκλήσεών που αντιμετωπίζει και την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Υπενθύμισε δε την πάγια προσέγγιση του ΣΕΒ να παρεμβαίνει μεθοδικά και με τεκμηριωμένες προτάσεις, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των θεμάτων, αλλά και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σε μια περίοδο μεγάλης επικοινωνιακής σύγχυσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Φέσσας τόνισε ότι: «Η χώρα βρίσκεται σε μια μεταβατική καμπή κατά την οποία θα κριθεί η δυνατότητά της να ανταπεξέλθει στις παγκόσμιες προκλήσεις. Η επιλογή του κεντρικού μηνύματος Το αύριο, σήμερα: για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών, έγινε καθώς στον ΣΕΒ πιστεύουμε ότι μόνο με επένδυση σε αξίες και σε άξιους ανθρώπους θα μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της χώρας και να συμφωνήσουμε στην υλοποίηση των, γνωστών πλέον, απαραίτητων λύσεων. Οι οργανωμένες επιχειρήσεις μπορούν να δείξουν τον δρόμο, όχι με λόγια αλλά με έργα. Με καλά παραδείγματα και καλές πρακτικές που δίνουν περιεχόμενο στην έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης. Η γνώση, η καινοτομία, η εξωστρέφεια, η ποιότητα, η εταιρική ευθύνη, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η αξιοκρατία, η βιωσιμότητα, είναι οι αξίες στις οποίες πρέπει να βασιστούμε προκειμένου να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο αύριο. Ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου σκέψης το οποίο να εστιάζει στην αξιακή σύγκλιση και όχι στην ιδεολογική αντιπαράθεση».

Στη συνέχεια, ο Άκης Σκέρτσος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της τελευταίας χρονιάς, αναφέρθηκε στη συστηματική προσπάθεια τεκμηρίωσης, ενημέρωσης, προτάσεων και διαλόγου που αποτελούν τους τέσσερις πυλώνες μιας εποικοδομητικής προσέγγισης και την πηγή των πρωτοβουλιών του ΣΕΒ για όλα τα κρίσιμα θέματα. Όπως τόνισε, ο ΣΕΒ παρεμβαίνει με γνώμονα τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, και συμμετέχει ενεργά, και με επιτυχία, στο δημόσιο διάλογο. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι κατά τον προηγούμενο χρόνο χάρη στις συστηματικές παρεμβάσεις του Συνδέσμου (19 συμμετοχές σε δημόσιες διαβουλεύσεις, 86 υπομνήματα προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς, και πλειάδα δημόσιων εκδηλώσεων και συζητήσεων με εκπροσώπους της πολιτείας), από τα 96 νομοθετήματα και τις 280 διατάξεις που ψηφίστηκαν με επίδραση στην επιχειρηματικότητα, το 62% εκπληρώνουν θέσεις του ΣΕΒ. Παράλληλα, ο ΣΕΒ συνέχισε την παραγωγή τεκμηριωτικού υλικού μέσα από δεκάδες έρευνες, μελέτες, δελτία και special reports. Εκτός όμως από το διάλογο με την πολιτεία, ο ΣΕΒ στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις έμπρακτα και στην προσπάθεια δικτύωσης και πρόσβασης στις αγορές του εξωτερικού, με 8 επιχειρηματικές αποστολές (Μαρόκο, Ν. Κορέα, Λίβανος, Νιγηρία, Βιετνάμ, Πολωνία, Κένυα-Αιθιοπία, Τυνησία), 59 country reports, και σχεδόν 1.000 Β2Β συναντήσεις που οδήγησαν σε 45 εμπορικές συμφωνίες.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ακόμη πως ο κρίσιμος χώρος της εκπαίδευσης και κατάρτισης και η ανάγκη σύνδεσής του με τις ανάγκες των επιχειρήσεων αυξάνει τις ευκαιρίες. Πάνω από 7.000 στελέχη επιχειρήσεων έχουν επωφεληθεί από σεμινάρια, εκδηλώσεις, υποτροφίες και προγράμματα κατάρτισης, που οργάνωσε ο ΣΕΒ, ενώ 160 σχολεία (αύξηση 33%) συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ). Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη αυξητική πορεία του αριθμού των μελών του ΣΕΒ η οποία στην τελευταία πενταετία υπολογίζεται σε 70%. Κλείνοντας, υπογράμμισε την έμπρακτη κοινωνική ευθύνη του ΣΕΒ και των μελών του και την υποστήριξη που οργανώθηκε για πάνω από 130 οικογένειες μετά την καταστροφή στο Μάτι.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ανακοίνωσε την επιθυμία του κ. Άκη Σκέρτσου να αποχωρήσει από τον ΣΕΒ μέχρι το τέλος του Ιουνίου και, εκ μέρους της Διοίκησης, τον ευχαρίστησε θερμά για την πολύτιμη συμβολή του στο έργο του Συνδέσμου την περίοδο 2014-2019. Ανακοίνωσε επίσης στο σώμα ότι από την 1η Ιουλίου, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ θα αναλάβει ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος.

Στην απογευματινή εκδήλωση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, θα μιλήσουν ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, o οποίος θα εκπροσωπήσει τον Πρωθυπουργό, και ο κ. Pierre Gattaz, της BUSINESSEUROPE. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με την συζήτηση, με θέμα: «Να φέρουμε το αύριο σήμερα. Για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών», στην οποία συμμετέχουν οι Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ΣΕΒ, Θεοδόσης Π. Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και Μαρία Κοκάλα, Τελειόφοιτος Λυκείου, Υπότροφος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v