Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Η εκκαθάριση εισφορών του 2018 και οι προθεσμίες

Πώς θα επιστραφούν τα ποσά σε περίπτωση πιστωτικών ειδοποιητήριων. Περιθώριο έως τέλος Αυγούστου για την πληρωμή της πρώτης δόσης, σε περίπτωση χρεωστικής εκκαθάρισης. Τι ισχύει για διαχειριστές ΙΚΕ, μετόχους και υγειονομικούς με μπλοκάκι.

ΕΦΚΑ: Η εκκαθάριση εισφορών του 2018 και οι προθεσμίες

Περιθώριο έως τις 30 Αυγούστου έχουν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, προκειμένου να καταβάλουν την πρώτη δόση της εκκαθάρισης εισφορών 2018, εφόσον έλαβαν χθες χρεωστικά ειδοποιητήρια.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε χθες ότι ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2018, με βάση το εισόδημα του 2017, για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Τα σχετικά ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ταμείου και εφόσον είναι χρεωστικά, οι ασφαλισμένοι έχουν περιθώριο έως το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να καταβάλουν την πρώτη δόση. Αλλά και όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50 ευρώ, μπορούν, επίσης έως το τέλος Αυγούστου, να δηλώσουν ότι επιλέγουν να συμψηφίσουν το ποσό με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Αναλυτικά, βάσει της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και κατά την προηγούμενη, πρώτη εκκαθάριση, όσοι ασφαλισμένοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50,01 ευρώ, μπορούν να το συμψηφίσουν με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή να εισπράξουν εφάπαξ το ποσό.

Όσοι επιλέξουν τον συμψηφισμό πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως 30 Αυγούστου στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ. Εφόσον παρέλθει η προθεσμία της 30ής Αυγούστου και δεν έχει υποβληθεί αίτηση, το ποσό θα πιστωθεί εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων που έχουν δηλώσει αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο έως 50 ευρώ, αυτό συμψηφίζεται αυτόματα με επόμενες εισφορές.

Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν χρεωστικό υπόλοιπο εκκαθάρισης θα πρέπει να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα σε 5 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη πληρωμή θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι τα ποσά που οφείλονται για το 2018 μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, μετά τη βεβαίωση του χρεωστικού υπολοίπου της εκκαθάρισης στο ΚΕΑΟ.

Προσοχή. Όπως επισημαίνει ο ΕΦΚΑ, πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν έως 31 Ιουλίου θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση κατά προτεραιότητα ληξιπρόθεσμων δόσεων εκκαθάρισης 2017 ή οφειλόμενες τρέχουσες εισφορές 2019.

Μετά την 1η Αυγούστου, τα καταβαλλόμενα ποσά θα εξοφλούν κατά προτεραιότητα την παλαιότερη δόση εκκαθάρισης. Αναλυτικά, το έγγραφο του ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι κατά την περίοδο από 1/7/2019 έως 30/9/2019 εξελίσσονται και υλοποιούνται ταυτόχρονα διαδικασίες σχετικά με την έκδοση μηνιαίων εισφορών, την εκκαθάριση του 2018, τροποποιήσεις στην εκκαθάριση τόσο του 2017 όσο και του 2018, βεβαίωση οφειλών στο ΚΕΑΟ, αλλά και ρύθμιση οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να εκτελούνται απρόσκοπτα οι διαδικασίες, καταβολές που θα πραγματοποιηθούν έως την 31η/7/2019 θα εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα ληξιπρόθεσμες δόσεις εκκαθάρισης 2017 ή οφειλόμενες τρέχουσες εισφορές 2019. Μετά την 01/08/2019 τα καταβαλλόμενα ποσά θα εξοφλούν κατά προτεραιότητα την παλαιότερη δόση εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, ειδικά για την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών Μη Μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση/δραστηριότητα και για την ακριβέστερη προσέγγιση των εισφοροδοτούμενων αποδοχών μισθωτών, μετά από συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς, ελήφθησαν στοιχεία από:

- την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ): για απασχολούμενους στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα,
- τη Βουλή των Ελλήνων: για τους απασχολούμενους στη βουλή των Ελλήνων,
- το ΝΑΤ: για ασφαλισμένους που υπάγονται ή θα υπάγονταν βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, και από 01/07/2017 καταβάλλουν εισφορές ως μισθωτοί.

Για την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικών αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών που εισφοροδοτούνται ως Μη Μισθωτοί ασφαλισμένοι με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, για την εκκαθάριση εισφορών, λαμβάνεται το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) από μη μισθωτή δραστηριότητα προηγούμενου έτους, όπως ισχύει, αφαιρουμένων των αποδοχών που έχουν ήδη εισφοροδοτηθεί μέσω ΑΠΔ καθώς αφορούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Συνυπολογίζονται οι μηνιαίες αποδοχές μισθωτής απασχόλησης του έτους εκκαθάρισης προκειμένου να προσδιοριστεί η μηνιαία βάση υπολογισμού.

Ελέγχεται η υποχρέωση καταβολής της εισφοράς υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολούμενων καθώς και η υποχρέωση καταβολής της εισφοράς υπέρ Στέγης Υγειονομικών.

Και τέλος, προσδιορίζονται τα χρονικά διαστήματα παράλληλης ασφάλισης με μισθωτή απασχόληση και ακολουθεί υπολογισμός εισφορών.

Ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει επίσης ότι αποζημιώσεις υγειονομικών από τη συμμετοχή τους σε Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ΚΕΠΑ δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές από 01/07/2018. Συνεπώς, το εισόδημα αυτό αφαιρείται με μαζική επεξεργασία από την ΗΔΙΚΑ από το ΚΦΑ προηγούμενου έτους όπως αυτό αποστέλλεται από την ΑΑΔΕ.

Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα των προσώπων αυτών, όπως είναι γνωστό, εισφοροδοτείται μέσω υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ). Το εισόδημα αυτό επίσης, αφαιρείται με μαζική επεξεργασία από την ΗΔΙΚΑ από το ΚΦΑ προηγούμενου έτους όπως αυτό αποστέλλεται από την ΑΑΔΕ.

Για τους εταίρους και διαχειριστές πολυπρόσωπων ΙΚΕ επισημαίνεται ότι έχει ενσωματωθεί η διαδικασία εισφοροδότησης διαχειριστών πολυπρόσωπων ΙΚΕ που είναι ταυτόχρονα και εταίροι, και από 01/06/2018 καταβάλλουν εισφορές μόνο επί του εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση της διαχείρισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v