Βρούτσης: Ψηφιακά θα εκδίδεται το 34,27% των νέων συντάξεων από 1η Ιουνίου

«Είναι μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία γίνεται σήμερα με τη συνδρομή και τον συντονισμό των υπουργών Τ. Θεοδωρικάκου και Κ. Πιερρακάκη», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Βρούτσης: Ψηφιακά θα εκδίδεται το 34,27% των νέων συντάξεων από 1η Ιουνίου

Από την 1η Ιουνίου 2020, το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ παράλληλα κι ένα τμήμα των εκκρεμών συντάξεων (πάνω από 450.000 υποθέσεις) θα ενταχθεί στην ψηφιακή απονομή. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι «στην πορεία, στόχος μας θα είναι ολοένα και περισσότερες συντάξεις να εκδίδονται αυθημερόν».

Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης συζητήθηκε το ζήτημα της επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων.

«Με τη σημερινή συνάντηση των τριών υπουργών και τον συντονισμό των τριών υπουργείων, κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα στη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχουμε μπροστά μας, που είναι το ψηφιακό άλμα κι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εργασίας στην κατεύθυνση του να επιταχύνουμε το συντομότερο δυνατό την απονομή της σύνταξης και να φτάσουμε σε έναν σκοπό: Την 1η Ιουνίου 2020, το 34,37% των νέων συντάξεων να εκδίδονται ψηφιακά. Είναι μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία γίνεται σήμερα με τη συνδρομή και τον συντονισμό των υπουργών Τ. Θεοδωρικάκου και Κ. Πιερρακάκη», τόνισε ο κ. Βρούτσης και υπογράμμισε ότι «ο συντονισμός της κυβέρνησης, η συνδρομή των υπουργών και η πολιτική πρωτοβουλία θα φέρει πολύ γρήγορα θεαματικούς "καρπούς", που θα αλλάξουν τον ρου της ιστορίας και στο υπουργείο Εργασίας και συνολικά στην κυβέρνηση, πάντα προς διευκόλυνση των πολιτών».

Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «θα ακολουθηθεί παράλληλη πορεία μέσα από την οποία θα προσπαθήσουμε με ένα νέο οργανωτικό σχήμα, διαμέσου των ανθρώπων που βρίσκονται στο υπουργείο Εργασίας, να επιταχύνουμε τη διαδικασία απονομής τους. Αλλάζουμε το μέλλον και αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη παθογένεια δεκαετιών, που ήταν προσβλητική για τον πολίτη, που ζητούσε ως επαίτης μετά τον εργασιακό του βίο να πάρει τη σύνταξή του. Με αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, θα καταφέρουμε κι ένα τμήμα των εκκρεμών συντάξεων να το εντάξουμε στην ψηφιακή απονομή. Με τα πρώτα στοιχεία τα οποία διαθέτουμε, οι εκκρεμείς συντάξεις και υποθέσεις που αφορούν το υπουργείο Εργασίας ξεπερνούν τις 450.000».

Όπως επισήμανε ο κ. Βρούτσης, «το 34,37% προκύπτει μέσα από τη μελέτη που έχουμε κάνει. Το 2012-2014 είχε γίνει αντίστοιχη δουλειά. Μετά το 2015 δυστυχώς εμποδίστηκε να συνεχιστεί αυτός ο μεταρρυθμιστικός ρυθμός που είχαμε ξεκινήσει. Η σημερινή προσπάθεια θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα, δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση τη σταμάτησε για γνωστούς λόγους (ιδεοληπτικούς). Αυτή τη συνέχεια σήμερα την παραλαμβάνουν και τη συνεχίζουμε από το 2014».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη είναι να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, γιατί οι πολίτες οφείλουν να σέβονται το κράτος αλλά και το κράτος πρέπει εμπράκτως να σέβεται τους πολίτες. Το υπουργείο Εσωτερικών θα συνδράμει αυτή την προσπάθεια με νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα αφορά τη χρήση του Μητρώου των πολιτών, το οποίο υπάγεται ως ηλεκτρονική δομή στο υπουργείο Εσωτερικών. Η νομοθετική παρέμβαση θα γίνει αμέσως με το πολυνομοσχέδιο που από κοινού έχουμε με τους συναδέλφους τις επόμενες μέρες και ταυτόχρονα θα γίνει η οργανωτική προετοιμασία για να ανταποκριθούμε στο χρονοδιάγραμμα που ανέφερε ο κ. Βρούτσης. Σε αυτό το πολυνομοσχέδιο θα ενταχθεί η κατάλληλη νομοθετική τροπολογία που χρειάζεται, προκειμένου να αξιοποιηθεί το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών και να μπει μέσα στα στοιχεία πληροφόρησης και ο ΑΜΚΑ».

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι «από την πρώτη μέρα της ζωής της νέας κυβέρνησης μιλήσαμε για έναν νέο τρόπο, μια νέα προσέγγιση σε σχέση με τα ψηφιακά έργα. Πιστεύουμε ότι η ψηφιακή πολιτική είναι μέσο για να κάνεις τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη. Σήμερα μιλήσαμε για την επιτάχυνση απονομής των νέων συντάξεων, το σχέδιο που έχει επιμεληθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι πολύ συγκεκριμένο, θα πραγματοποιηθεί ακριβώς σε αυτές τις ημερομηνίες κι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Στην πορεία, στόχος μας θα είναι ολοένα και περισσότερες συντάξεις να εκδίδονται αυθημερόν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v